Τσίπρας: «Γραμμάτιο του κ. Μητσοτάκη στον ΣΕΒ το εργασιακό νομοσχέδιο»

Την άποψη ότι το εργασιακό νομοσχέδιο αποτελεί «απαίτηση» και «γραμμάτιο» του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τα μεγάλα συμφέροντα που «τον έκαναν πρωθυπουργό», κατέθεσε κατά την εισήγηση του στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας.

Την άποψη ότι το εργασιακό νομοσχέδιο αποτελεί «απαίτηση» και «γραμμάτιο» του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τα μεγάλα συμφέροντα που «τον έκαναν πρωθυπουργό», κατέθεσε κατά την εισήγηση του στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας.

Το καθοδηγητικό όργανο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεδριάζει σήμερα, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης το νέο εργασιακό νομοσχέδιο και εξετάζει τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να παρέμβει στη Βουλή και στη κοινωνία, έτσι ώστε να παραμείνει απλά και μόνο ένα σχέδιο και να μη γίνει νόμος του κράτους.

Ο Αλ.Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην κορύφωση της πανδημίας, αποφασίζει να ξεπληρώσει το γραμμάτιο παρά τη μεγάλη κοινωνική ένταση που γνωρίζει ότι δημιουργεί», επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά την πάγια εκτίμηση του, πως η το Μέγαρο Μαξίμου εργαλειοποιεί την πανδημία. «Νομοθετεί κατ’ εντολή του ΣΕΒ και αποφασίζει να κηρύξει το πόλεμο στις δυνάμεις της εργασίας, καταργώντας το 8άωρο, συρρικνώνοντας το μισθό, καταργώντας κάθε έλεγχο της παραβατικότητας και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας», ανέφερε χαρακτηριστικά».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως ορθώς το κόμμα του χαρακτήρισε την αντιπαράθεσή του -σε ένα σχέδιο που διαλύει τον κόσμο της εργασίας- ως «τη μάχη των μαχών», δεδομένου ότι φανερώνει με ποιους είναι ποιος και ποια συμφέροντα εξυπηρετεί. «Η ΝΔ με τη σπουδή της σε αυτό το νομοσχέδιο επιβεβαιώνει ότι υπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών και ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι η παράταξη που μάχεται για τα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας», σημείωσε, επιχειρώντας να δώσει το ταξικό πλαίσιο της σύγκρουσης, αφού όπως είπε «η κυβέρνηση έχει γυρίσει τη πλάτη στη μεσαία τάξη, είναι φανερό πια πως η συντριπτική κοινωνική πλειοψηφία είναι απέναντι στην εργασιακή αντιμεταρρύθμιση».

«Όλοι στη μάχη»

Παράλληλα, ο Αλ.Τσίπρα έδωσε και τις κατευθυντήριες γραμμές, καθώς τόνισε ότι το σύνολο των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα, θα πρέπει «να εργαστεί για τη δημιουργία ενός μεγάλου εργατικού και κοινωνικού κινήματος για την ανατροπή των κυβερνητικών σχεδιασμών».

Στη συνέχεια, ανέφερε πως «η πρόταση που παρουσιάσαμε για την επανεκκίνηση της οικονομίας ανέδειξε ότι μπορεί να υπάρχει ένα στρατηγικό πλαίσιο συμμαχίας ανάμεσα στην προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και των θέσεων εργασίας και της στήριξης των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ακριβώς σε αυτό αναφέρεται και η πρόταση μας για επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών στους πληττόμενους κλάδους».

Υποστήριξε, επίσης, πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι η μάχη ενάντια στις «αντεργατικές ρυθμίσεις της ΝΔ δεν αποτελεί για εμάς μια μάχη οπισθοφυλακής». Αντίθετα, είπε, «η εμπειρία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ότι μπορεί να υπάρχει άλλος δρόμος. Με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την κατάργηση του υποκατώτου και την αύξηση του κατώτατου μισθού. Με έναν ισχυρό ελεγκτικό μηχανισμό που σπάει τα άβατα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας».

Τέλος, ο Αλ.Τσίπρας υπογράμμισε «ότι η μάχη για το ζήτημα της οργάνωσης της εργασίας αποτελεί κεντρική μάχη για το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας και την επόμενη μέρα μετά την πανδημία. Η ΝΔ γυρνάει τη χώρα σε πολιτικές που χρεοκόπησαν τους εργαζόμενους και την κοινωνία. Σε πολιτικές που αποδείχθηκαν κοινωνικά άδικες και οικονομικά αναποτελεσματικές».

«Η δική μας πρόταση είναι μια πρόταση που διευρύνει δικαιώματα και εξασφαλίζει γερά θεμέλια για μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, ακριβώς για αυτό αποτελεί πρόταση που κοιτάει στο μέλλον και όχι στο παρελθόν του εργασιακού μεσαίωνα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here