Αθλητισμός Οφέλη Υγεία: Η άσκηση 30 λεπτών την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο θνησιμότητας [vid]

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Preventive Medicine, η αντικατάσταση 30 λεπτών καθιστικής ζωής ημερησίως με άσκηση συνδέεται με μείωση του κινδύνου θνησιμότητας μεταξύ των μη ενεργών ενηλίκων.

Ειδικότερα, η Erika Rees-Punia, από την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου στην Ατλάντα, και οι συνεργάτες της, εξέτασαν τη μείωση του κινδύνου θνησιμότητας που επιφέρει η η αντικατάσταση μισής μόλις ώρας την ημέρα καθιστικής ζωής με ίσης διάρκειας ελαφρία/μέτρια έως έντονη σωματική άσκηση.

Στην ανάλυση περιλήφθηκαν τα δεδομένα από 37.924 άνδρες και 54.617 γυναίκες που συμμετείχαν στη Cancer Prevention Study-II Nutrition Cohort. Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης – συγκεκριμένα από το έτος 1999 έως το 2014 – 14.415 άνδρες και 13.358 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους.

Ποια ήταν τα συμπεράσματα της μελέτης;

  • Mεταξύ των λιγότερο ενεργών συμμετεχόντων (≤17 λεπτά την ημέρα μέτρια έως έντονη άσκηση), η αντικατάσταση 30 λεπτών καθιστικής ζωής, κάθε μέρα, με ελαφριά σωματική δραστηριότητα συνδέεται με μείωση του κινδύνου θνησιμότητας κατά 14%.
  • Η αντικατάσταση της καθιστικής ζωής με μέτρια έως έντονη άσκηση μισής ώρας κάθε μέρα συσχετίστηκε με 45% μείωση του κινδύνου θνησιμότητας.
  • Την ίδια ωστόσο στιγμή, η αντικατάσταση της καθιστικής ζωής με ελαφριά ή έντονη σωματική δραστηριότητα δεν συσχετίστηκε με μείωση του κινδύνου θνησιμότητας στους ενήλικες που ασκούνταν πάνω από 38 λεπτά την ημέρα, ακολουθώντας μέτρια έως έντονη προπόνηση.

 

«Αυτά τα ευρήματα αποδεικνύουν ότι η αντικατάσταση μικρών ποσοτήτων του καθιστικού χρόνου ακόμη και με ελαφριά σωματική δραστηριότητα ενδέχεται να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου μεταξύ των λιγότερο ενεργών ενηλίκων», επεσήμαναν οι ερευνητές.

Μισή ώρα καθημερινής άσκησης χαρίζει έως πέντε χρόνια ζωής

Σύμφωνα δε με παλαιότερη νορβηγική επιστημική μελέτη, μισή ώρα σωματικής δραστηριότητας και μάλιστα ανεξάρτητα από την έντασή της, επί έξι μέρες την εβδομάδα, αρκεί για να μειωθεί κατά 40% ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου ενός ηλικιωμένου από οποιαδήποτε αιτία. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι, ακόμη και στην ηλικία των 73 ετών, ο κίνδυνος θανάτου ενός ανθρώπου επηρεάζεται σημαντικά ανάλογα με το αν ασκείται τακτικά ή έχει καθιστική ζωή. Αν μάλιστα η καθημερινή άσκηση είναι μέτριας έως μεγάλης έντασης, τότε ένας άνθρωπος μπορεί να ζήσει έως πέντε χρόνια περισσότερο, σε σχέση με τον ενήλικα που κάνει καθιστική ζωή στην τρίτη ηλικία.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here