Κορωνοϊός: Συστάσεις να διερευνηθούν πιθανές σχέσεις μεταξύ εμβολίου και εμμηνορροϊκών αλλαγών


Ορισμένες γυναίκες λένε ότι οι περίοδοι τους αλλάζουν μετά τον εμβολιασμό κατά του Covid-19. Στο BMJ today, στις 15 Σεπτεμβρίου 2021, η Δρ Victoria Male, ειδικός στην αναπαραγωγή στο Imperial College του Λονδίνου, λέει ότι μια σχέση μεταξύ των εμμηνορροϊκών αλλαγών μετά τον εμβολιασμό κατά του Covid-19 είναι εύλογη και πρέπει να διερευνηθεί.

Οι αλλαγές σε περιόδους ή η απροσδόκητη κολπική αιμορραγία δεν αναφέρονται ως συχνές παρενέργειες του εμβολιασμού κατά του Covid-19, γράφει η Δρ Male. Ωστόσο, περισσότερες από 30.000 τέτοιες αναφορές είχαν υποβληθεί στο πρόγραμμα επιτήρησης του Ηνωμένου Βασιλείου UK Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency  (ΜΧΡΑ) για την παρακολούθηση ανεπιθύμητων ενεργειών έως τις 2 Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, στις περισσότρες περιπτώσεις η περίοδός επιστρέφει στο φυσιολογικό της ρυθμό κατά τον επόμενο κύκλο και, το σημαντικότερο, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο εμβολιασμός κατά του Covid-19 επηρεάζει αρνητικά τη γονιμότητα.

Το MHRA αναφέρει ότι τα δεδομένα επιτήρησής του δεν υποστηρίζουν σύνδεση μεταξύ αλλαγών της εμμήνου ρύσεως και εμβολίων για τον Covid-19, καθώς ο αριθμός των αναφορών είναι χαμηλός σε σχέση τόσο με τον αριθμό των εμβολιασμένων ατόμων όσο και με τον επιπολασμό των διαταραχών της εμμήνου ρύσεως γενικά.

Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο συλλέγονται τα δεδομένα καθιστά δύσκολα τα συμπεράσματα, λέει η Δρ Male.

Η ίδια υποστηρίζει ότι χρειάζονται προσεγγίσεις καλύτερα εξοπλισμένες για τη σύγκριση των ποσοστών εμμηνορροϊκών αλλαγών σε εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους πληθυσμούς και επισημαίνει ότι τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (NIH) έχουν διαθέσει 1,67 εκατομμύρια δολάρια για να στηρίξουν αυτήν τη σημαντική έρευνα.

Αναφορές για εμμηνορροϊκές αλλαγές μετά τον εμβολιασμό για τον Covid-19 έχουν γίνει τόσο για mRNA όσο και για εμβόλια που φέρουν αδενοϊό, προσθέτει, προτείνοντας ότι, εάν υπάρχει σύνδεση, είναι πιθανό να είναι αποτέλεσμα της ανοσολογικής απάντησης στον εμβολιασμό, παρά να προέρχεται από ένα συγκεκριμένο συστατικό του εμβολίου.

Ο εμμηνορροϊκός κύκλος μπορεί να επηρεαστεί από την ανοσολογική απάντηση του σώματος στον ίδιο τον ιό, με μια μελέτη να δείχνει διαταραχή της εμμήνου ρύσεως σε περίπου ένα τέταρτο των γυναικών που έχουν μολυνθεί με SARS-CoV2.

Εάν επιβεβαιωθεί η σχέση μεταξύ εμβολιασμού και εμμηνορροϊκών αλλαγών, αυτό θα επιτρέψει στα άτομα που εμβολιάζονται να προγραμματίσουν εκ των προτέρων τους δυνητικά τροποποιημένους κύκλους τους, εξηγεί η Δρ Male.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ