Αθλητισμός Οφέλη: Τα σημαντικότερα οφέλη της αερόβιας άσκησης στην υγεία [vid]

Παρά τους πολλούς και διαφορετικούς τύπους ασκήσεων που αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια, τα αερόβια προγράμματα παραμένουν δημοφιλή. Κι αυτό για έναν πολύ καλό λόγο: τα οφέλη της αερόβιας άσκησης στην υγεία έχουν μελετηθεί και αποδειχθεί επιστημονικά από καιρό.

  • Καρδιαγγειακή αντοχή

Σύμφωνα με τον Δρ Ben Levine του UT Southwestern Medical Center, οι αερόβιες ασκήσεις μπορούν να κάνουν θαύματα για την υγεία της καρδιάς. Βοηθούν στη φροντίδα των αιμοφόρων αγγείων, βελτιώνουν τη ροή οξυγόνου σε όλο το σώμα και μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Επομένως, μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Όταν κάνετε μια αερόβια άσκηση, ο καρδιακός ρυθμός και η αναπνοή σας αυξάνονται. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα σας μεταφέρει το απαραίτητο οξυγόνο και ενέργεια στους μυς που προπονούνται.

Όσο πιο συχνά κάνετε την άσκηση, τόσο καλύτερα μπορεί το σώμα σας να μεταφέρει το οξυγόνο. Ως αποτέλεσμα, ο καρδιακός σας ρυθμός βελτιώνεται και πρέπει να “χτυπάει” λιγότερο συχνά για να “παραδώσει” την ίδια ποσότητα αίματος. Οι πνεύμονές σας γίνονται επίσης δυνατότεροι, αφού είναι σε θέση να φέρουν περισσότερο οξυγόνο με κάθε αναπνοή, επομένως η αναπνοή σας γίνεται πιο ελεγχόμενη και όλη η άσκηση ευκολότερη.

  • Πρόληψη και Μείωση των μεταβολικών διαταραχών και νοσημάτων

Τα μεταβολικά νοσήματα είναι μερικές από τις σοβαρότερες απειλές για την ανθρώπινη υγεία. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Medical Association τον Μάιο του 2015, αποδείχθηκε ότι περίπου το 35% των Αμερικανών είχαν κάποια μορφή μεταβολικής κατάστασης, η οποία προκαλεί διαταραχή του μεταβολισμού του σώματος. Διαβήτης, παχυσαρκία, υψηλή χοληστερόλη και υπέρταση αναφέρονται μεταξύ αυτών.

Η αεροβική γυμναστική μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των κινδύνων του διαβήτη και της παχυσαρκίας βοηθώντας στην καύση της γλυκόζης ή του σακχάρου στο αίμα. Κάνει επίσης το σώμα σας πιο ευαίσθητο στην ινσουλίνη, η οποία είναι μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας και παρέχει γλυκόζη στα κύτταρα. Οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα, όταν γίνεται με συνέπεια, ενισχύει επίσης την υγιή απώλεια βάρους.

  • Διαχείριση και Μείωση του άγχους

Η αερόβια άσκηση είναι ένα καταπληκτικό αντιστεσογόνο. Σύμφωνα με το Harvard Health, η αερόβια προπόνηση βοηθά στη μείωση των ορμονών του στρες, που είναι κορτιζόλη και αδρεναλίνη. Αυτό από μόνο του μπορεί να σας κάνει να νιώσετε χαλαροί και λιγότερο ανήσυχοι, καθώς το σώμα σας δεν είναι πλέον σε κατάσταση fight or flight.  Την ίδια στιγμή, οι αεροβικές ασκήσεις μπορούν επίσης να σας κάνουν να νιώσετε πιο αισιόδοξοι και ευτυχισμένοι. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι διεγείρουν την παραγωγή ενδορφινών, που αυξάνουν τη διάθεσή σας. Επιπλέον, δεδομένου ότι προάγουν την ευχαρίστηση, μπορούν να μειώσουν τα αντιληπτά επίπεδα πόνου.

Δείτε το βίντεο:

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here