Εναλλακτική ιατρική πονοκέφαλος: Σύμφωνα με μελέτη, τα λιπαρά ψάρια ωφελούν τους πονοκεφάλους

Μια δίαιτα υψηλότερη σε λιπαρά ψάρια βοήθησε όσους έπασχαν συχνά από ημικρανία ώστε να μειώσουν τον μηνιαίο αριθμό πονοκεφάλων και την ένταση του πόνου. Όλα αυτά σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες σε μια δίαιτα υψηλότερη σε φυτικά λίπη και έλαια, σύμφωνα με νέα μελέτη. Τα ευρήματα μιας ομάδας ερευνητών από το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης (NIA) και το Εθνικό Ινστιτούτο κατάχρησης αλκοόλ και αλκοολισμού (NIAAA), τμήματα του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας (UNC) στο Chapel Hill, δημοσιεύθηκαν στο BMJ.

 

Αυτή η μελέτη διεξήχθη σε 182 ενήλικες με συχνή ημικρανία και ήρθε ως συνέχεια προηγούμενης εργασίας της ομάδας σχετικά με την επίδραση του λινολεϊκού οξέος στον χρόνιο πόνο. Το λινολεϊκό οξύ είναι ένα πολυακόρεστο λιπαρό οξύ που συνήθως λαμβάνεται από το καλαμπόκι, την σόγια και άλλα παρόμοια έλαια, καθώς και από μερικούς ξηρούς καρπούς και σπόρους. Προηγούμενες μικρότερες μελέτες της ομάδας διερεύνησαν εάν το λινολεϊκό οξύ δημιούργησε φλεγμονή στους ιστούς και τις οδούς επεξεργασίας πόνου που σχετίζονται με την ημικρανία στο τρίδυμο νεύρο, το μεγαλύτερο και πιο πολύπλοκο από τα 12 κρανιακά νεύρα του σώματος. Διαπίστωσαν ότι μια δίαιτα χαμηλότερη σε λινολεϊκό οξύ και υψηλότερη σε επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων (όπως αυτά που βρίσκονται στα ψάρια και τα οστρακοειδή) θα μπορούσε να καταπραΰνει τη φλεγμονή αυτής της οδού πόνου.

Εναλλακτική ιατρική πονοκέφαλος: Τι έγινε στη μελέτη;

Σε μια διαιτητική παρέμβαση 16 εβδομάδων, οι συμμετέχοντες τοποθετήθηκαν τυχαία σε ένα από τα τρία προγράμματα υγιεινής διατροφής. Όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν σετ γεύματος που περιελάμβανε ψάρια, λαχανικά, χούμους, σαλάτες και είδη πρωινού.

  • Η πρώτη ομάδα έλαβε γεύματα που είχαν υψηλά επίπεδα λιπαρών ψαριών ή ελαίων από λιπαρά ψάρια και μειωμένο λινολεϊκό οξύ.
  • Η δεύτερη ομάδα έλαβε γεύματα που είχαν υψηλά επίπεδα λιπαρών ψαριών και υψηλότερο λινολεϊκό οξύ.
  • Τέλος, η τρίτη ομάδα έλαβε γεύματα με υψηλό λινολεϊκό οξύ και χαμηλότερα επίπεδα λιπαρών ψαριών. Με αυτό τον τρόπο μιμήθηκε τη μέση πρόσληψη των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρέμβασης, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν τον αριθμό των ημερών ημικρανίας. Επίσης παρακολούθησαν τη διάρκεια και την ένταση. Τέλος παρατήρησαν τον τρόπο που οι πονοκέφαλοί τους επηρέασαν τις ικανότητές τους να λειτουργούν. Οι παρατηρήσεις έγιναν στην εργασία, το σχολείο και στην κοινωνική τους ζωή. Επιπλέον παρατηρήθηκε πόσο συχνά χρειάζονταν να παίρνουν φάρμακα για τον πόνο. Όταν ξεκίνησε η μελέτη, οι συμμετέχοντες υπέφεραν κατά μέσο όρο περισσότερες από 16 ημέρες πονοκεφάλου το μήνα, πάνω από πέντε ώρες πόνου ημικρανίας ανά ημέρα πονοκεφάλου. Είχαν επίσης βασικές βαθμολογίες που έδειχναν σοβαρό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής. Αυτό συνέβαινε παρά τη χρήση πολλαπλών φαρμάκων για τον πονοκέφαλο.

Η διατροφή χαμηλότερη σε φυτικά έλαια και υψηλότερη σε λιπαρά ψάρια παρήγαγε μεταξύ 30% και 40% μείωση των συνολικών ωρών πονοκεφάλου ημερησίως, ώρες έντονου πονοκεφάλου την ημέρα και συνολικά ημέρες πονοκεφάλου ανά μήνα σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Τα δείγματα αίματος από αυτήν την ομάδα συμμετεχόντων είχαν επίσης χαμηλότερα επίπεδα λιπιδίων που σχετίζονται με τον πόνο. Η μείωση της συχνότητας και του πόνου στον πονοκέφαλο ήταν γεγονός. Ωστόσο, οι ίδιοι συμμετέχοντες ανέφεραν μόνο μικρές βελτιώσεις στη συνολική ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την ημικρανία σε σύγκριση με άλλες ομάδες της μελέτης.

Αποτελέσματα & ενθαρρυντικά σχόλια

Η ημικρανία είναι μια νευρολογική ασθένεια. Συγκαταλέγεται στις πιο κοινές αιτίες χρόνιου πόνου, χαμένου χρόνου εργασίας και μειωμένης ποιότητας ζωής. Περισσότεροι από 4 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν χρόνια ημικρανία (τουλάχιστον 15 ημέρες ημικρανίας το μήνα). Πάνω από το 90% των πασχόντων δεν μπορούν να εργαστούν ή να λειτουργήσουν κανονικά κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης. Η κάθε έξαρση μπορεί να διαρκέσει από τέσσερις ώρες έως τρεις ημέρες. Οι γυναίκες μεταξύ 18 και 44 ετών είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε ημικρανίες. Εκτιμάται ότι το 18% όλων των Αμερικανών γυναικών επηρεάζονται. Τα τρέχοντα φάρμακα για την ημικρανία συνήθως προσφέρουν μόνο μερική ανακούφιση. Μπορούν μάλιστα να έχουν αρνητικές παρενέργειες, όπως καταστολή, και πιθανότητα εξάρτησης ή εθισμού.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι αυτά τα ευρήματα χρησιμεύουν ως επιβεβαίωση των όσων πίστευαν. Οι διατροφικές παρεμβάσεις που αυξάνουν τα λιπαρά ωμέγα-3 μειώνοντας τις πηγές λινολεϊκού οξέος είναι εξαιρετικά χρήσιμα. Ιδιαίτερα βοηθούν τα άτομα με ημικρανίες να μειώσουν τον αριθμό και τον αντίκτυπο των ημερών πονοκεφάλου από τα συμπληρώματα με βάση το ιχθυέλαιο.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ