Ύπνος εφηβεία: Πώς να μπει όλη η οικογένεια σε πρόγραμμα;


Πόσο εύκολο είναι να πείσετε το έφηβο παιδί σας να κοιμηθεί νωρίς; Ειδικά εάν υπάρχουν ηλεκτρονικές συσκευές στο δωμάτιο, κάτι τέτοιο αποδεικνύεται μάταιο. Ακόμη κι αν πάει στο δωμάτιό του, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συνεχίσει να χαζολογάει στο διαδίκτυο. Τι πρέπει να γίνει λοιπόν, έτσι ώστε να μπει σε πρόγραμμα όλη η οικογένεια στο θέμα του ύπνου; Η αλήθεια είναι πως κάθε ηλικιακή ομάδα έχει διαφορετικές ανάγκες ως προς τον ύπνο και την ξεκούραση. Μπορούν αυτές οι διαφορετικές ομάδες να συμβαδίσουν, αποφεύγοντας την οικογενειακή εξουθένωση;

Ύπνος εφηβεία: Έφηβοι και Ξεκούραση

«Οι υποχρεώσεις του σχολείου, της εργασίας, της οικογένειας και των φίλων δυσκολεύουν τους εφήβους να κοιμηθούν επαρκώς για να αποδώσουν καλύτερα», δήλωσε ο Δρ. Raman Malhotra, πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής Ύπνου (AASM). «Ενώ μπορεί να φαίνεται ότι οι έφηβοι κοιμούνται πολύ, οι περισσότεροι στερούνται ύπνου και προσπαθούν να προλάβουν τα Σαββατοκύριακα».

Σχεδόν 8 στους 10 μαθητές λυκείου δεν κοιμούνται αρκετά μια μέση σχολική νύχτα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι τα παιδιά ηλικίας 13 έως 18 ετών χρειάζονται 8 έως 10 ώρες ύπνου τη νύχτα. Ένα εμπόδιο είναι ότι οι ορμονικές μεταπτώσεις κατά την εφηβεία αλλάζουν κατά πολύ το ωράριο ύπνου. Η υπνηλία πιάνει τους εφήβους αρκετά αργά το βράδυ και αντίστοιχα η εγρήγορση έρχεται αργότερα το πρωί. Αυτό το βιολογικό ρολόι καθιστά πιο δύσκολο να σηκωθούμε νωρίς για το σχολείο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ακαδημία υποστηρίζει ότι τα γυμνάσια και τα γυμνάσια δεν πρέπει να ξεκινούν πριν από τις 08:30 π.μ.

Ενώ οι μαθητές δεν μπορούν να ελέγξουν τις ώρες έναρξης του σχολείου, μπορούν να ακολουθήσουν αυτές τις συμβουλές για καλύτερο ύπνο:

  • Επιδοθείτε σε σωματική δραστηριότητα κάθε μέρα.
  • Αποφύγετε την καφεΐνη μετά το σχολείο.
  • Περιορίστε τον ύπνο στα 30 λεπτά ή λιγότερο και μην κοιμηθείτε μετά τις 16:00.
  • Φάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα και μην τρώτε πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου.
  • Κρατήστε τα φώτα χαμηλά τη νύχτα.
  • Απομακρύνετε τις ηλεκτρονικές συσκευές τουλάχιστον 30 λεπτά πριν τον ύπνο.
  • Αφιερώστε χρόνο για να χαλαρώσετε πριν πάτε για ύπνο.
  • Ορίστε μια ώρα ύπνου που θα σας αφήσει να κοιμηθείτε τουλάχιστον οκτώ ώρες.
  • Ανοίξτε τα παράθυρα και αφήστε έντονο φως να μπει το πρωί.
  • Τηρήστε το πρόγραμμα ύπνου σας όσο καλύτερα μπορείτε τα Σαββατοκύριακα.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ