Ρουάντα: Ένοχος για τρομοκρατία ο άνθρωπος πίσω από τον ήρωα της ταινίας «Hotel Rwanda»


O Πολ Ρουσεσαμπαγκίνα κρίθηκε ένοχος για συμμετοχή σε οργάνωση υπεύθυνη για τρομοκρατικές επιθέσεις και τη γενοκτονία της Ρουάντα το 1994 .

Δικαστήριο της Ρουάντα έκρινε τον άλλοτε διευθυντή ξενοδοχείου που εμφανίζεται ως ήρωας σε χολιγουντιανή ταινία για τη γενοκτονία του 1994, ένοχο για συμμετοχή σε οργάνωση υπεύθυνη για τρομοκρατικές επιθέσεις.

Η ταινία Ηotel Rwanda τον εμφάνιζε να διακινδυνεύει τη ζωή του για να προσφέρει καταφύγιο σε εκατοντάδες ανθρώπους. «Πρέπει να κριθούν ένοχοι για συμμετοχή σ’ αυτή την τρομοκρατική οργάνωση -την MRCD-FLN», δήλωσε η δικαστής για τους 20 κατηγορούμενους, στους οποίους περιλαμβάνεται ο Ρουσεσαμπαγκίνα. «Επιτέθηκαν σε ανθρώπους στα σπίτια τους ή ακόμη και μέσα σε αυτοκίνητα που ταξίδευαν στο δρόμο».

Η υπόθεση έλαβε μεγάλη προβολή, αφότου ο 67χρονος Ρουσεσαμπαγκίνα συνελήφθη πέρυσι κατά την άφιξή του από το Ντουμπάι, όπου κατήγγειλε πως απήχθη από τις αρχές της Ρουάντα. O ηθοποιός Ντον Τσιντλ τον υποδύθηκε ως ήρωα της ταινίας του 2004 «Hotel Rwanda» που προτάθηκε για τρία Όσκαρ.

O Ρουσεσαμπαγκίνα, σφοδρός επικριτής του προέδρου Πολ Καγκάμε, είχε αρνηθεί όλες τις κατηγορίες εναντίον του, ενώ υποστηρικτές του χαρακτήρισαν τη δίκη ντροπή και απόδειξη της απάνθρωπης μεταχείρισης που επιφυλάσσει ο Καγκάμε στους πολιτικούς αντιπάλους του.

Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει ισόβια κάθειρξη για εννέα κατηγορίες, που περιλάμβαναν τρομοκρατία, εμπρησμό, σύλληψη ομήρων και σχηματισμό ένοπλης ανταρτικής οργάνωσης, την οποία διηύθυνε από το εξωτερικό. Μετά την ανακοίνωση της αρχικής ετυμηγορίας, ένας από τους κατηγορουμένους ασθένησε, με αποτέλεσμα να διακοπεί για λίγο η δίκη.

Ο Ρουσεσαμπαγκίνα χρησιμοποίησε τη φήμη του για να προβάλει τις παραβιάσεις -όπως κατήγγειλε- ανθρώπινων δικαιωμάτων από την κυβέρνηση του Καγκάμε, ενός διοικητή των ανταρτών Τούτσι που πήρε την εξουσία όταν οι δυνάμεις του κατέλαβαν το Κιγκάλι και σταμάτησαν τη γενοκτονία.

Διευθυντής ξενοδοχείου στην αφρικανική χώρα, ο Πολ Ρουσεσαμπαγκίνα, πρόσφερε καταφύγιο σε 1.200 πολίτες της φυλής των Τούτσι, με κίνδυνο της ζωής του.

Χούτου παντρεμένος με μία Τούτσι, χρησιμοποίησε την επιρροή και τα χρήματά του για να σώσει ζωές, σε ένα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια στην ιστορία της Αφρικής. Είκοσι επτά χρόνια μετά ο 67χρονος σήμερα Ρουσεσαμπαγκίνα, κατηγορείται για τρομοκρατία. Τα τελευταία χρόνια ζούσε στο Βέλγιο και τις ΗΠΑ.

Στις 100 ημέρες που διήρκεσε η γενοκτονία του 1994 εξτρεμιστές Χούτου σκότωσαν περισσότερους από 800.000 ανθρώπους που ανήκαν κυρίως στη μειονότητα των Τούτσι.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ