Θάλασσα Θεραπεία: Τα θεραπευτικά οφέλη του ωκεανού [vid]

Η θαλασσοθεραπεία περιλαμβάνει τη χρήση θαλασσινού/ωκεάνιου νερού για τη βελτίωση της συνολικής υγείας και ευεξίας. Η πρακτική χρησιμοποιείται στην Ευρώπη για αιώνες, ενώ χρονολογείται από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, όταν οι στρατιώτες χρησιμοποιούσαν ζεστά θαλασσινά λουτρά προκειμένου να ανακάμψουν μετά από μάχες. Η θαλασσοθεραπεία μπορεί να έχει πολλές μορφές, όπως λουτρά με θαλασσινό νερό, άσκηση σε θερμαινόμενες πισίνες και χρήση θαλασσινών προϊόντων.

Ποια είναι τα οφέλη της θαλασσοθεραπείας για την υγεία

Η Lourdes Mourelle της Estetética & Wellness είναι ειδικός των σπα ευεξίας, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Vigo στην Ισπανία και υποστηρίκτρια της θαλασσοθεραπείας.

«Το θαλασσινό νερό και η θαλασσοθεραπεία είναι γενικά διεγερτικά και τονωτικά για το σώμα. Αμφότερα, ενεργούν αυξάνοντας τις αιματοποιητικές λειτουργίες, ενώ μπορούν επίσης να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα», λέει η Mourelle. Σύμφωνα με την Mourelle, μεταξύ των οφελών της θαλασσοθεραπείας περιλαμβάνονται:

 • η διέγερση των ενδοκρινικών λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένου του θυρεοειδούς, των επινεφριδίων, του παραθυρεοειδούς και των σεξουαλικών αδένων
 • η βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος
 • η αύξηση των ερυθρών και λευκών αιμοσφαιρίων
 • η ομαλότερη και ανεμπόδιστη αναπνοή

 

 • Κυκλοφορία Αιμάτος

Έρευνητικά δεδομένα υποσστηρίζουν ότι η θεραπεία με θαλασσινό νερό μπορεί να έχει διάφορες φυσιολογικές επιπτώσεις στο ανθρώπινο σώμα, όπως την αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος, η οποία βοηθά στην ανακούφιση των μυϊκών σπασμών και στην αναπλήρωση του οξυγόνου και άλλων θρεπτικών συστατικών. Επιπλέον, τα φύκια που χρησιμοποιούνται μερικές φορές στη θαλασσοθεραπεία έχει αποδειχθεί ότι προάγουν την κυκλοφορία του αίματος όταν εφαρμόζονται τοπικά.

 • Πόνος στις αρθρώσεις

Οι θεραπείες σπα στοχεύουν στη μείωση του πόνου στις αρθρώσεις. Επιπλέον, η θεραπεία αποκατάστασης στο νερό και η κολύμβηση μπορεί να μειώσουν σημαντικά τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του πόνου και της βελτίωσης της λειτουργίας των αρθρώσεων.

Τα στοιχεία για την υδρόβια θεραπεία αναφορικά με τον πόνο στον αυχένα δείχνουν επίσης ότι το νερό μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργική ικανότητα και την κινητικότητα των αρθρώσεων, ενώ την ίδια στιγμή ενισχύει το αίσθημα χαλάρωσης.

 • Πρόσληψη ιχνοστοιχείων

Τα ιχνοστοιχεία είναι απαραίτητα μέταλλα για το ανθρώπινο σώμα. Είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και την ανάπτυξη, και πολλά εξ αυτών μπορούν να βρεθούν στο θαλασσινό νερό. Ειδικότερα, μεταξύ των ιχοστοιχειών που συναντώνται στο θαλασσινό νερό περιλαμβάνονται:

 • μαγνήσιο
 • μαγγάνιο
 • νάτριο
 • ασβέστιο
 • κάλιο

 

Σύμφωνα με τηνν Mourelle, αυτά τα μέταλλα απορροφώνται ευκολότερα από το δέρμα μέσω των θερμών λουτρών σε θαλασσινό νερό. Επιπλέον, τα μικροσκοπικά άλατα που περιέχονται στον θαλάσσιο αέρα μπορούν να ενισχύσουν τις φυσικές άμυνες του οργανισμού.

 • Μείωση μυϊκής κόπωσης, δυσκαμψίας και πόνου

Ερευνητές μελέτησαν τα οφέλη της θεραπείας σπα σε ασθενείς με ινομυαλγία και διαπίστωσαν ότι οι τακτικές θεραπείες οδηγούν σε μειωμένο μυϊκό πόνο και περιορίζουν το αίσθημα κόπωσης. Την ίδια στιγμή, η θαλασσοθεραπεία έχει επίσης θετικά αποτελέσματα στη συνολική υγεία και τη σωματική λειτουργία.

Ειδικότερα, μια μελέτη του 2008 σε ασθενείς με ινομυαλγία διαπίστωσε ότι οι αερόβιες ασκήσεις στο θαλασσινό νερό βελτίωσαν τον μυϊκό πόνο και τη συνολική υγεία των πάσχοντων. Επιπλέον, η θερμότητα του νερού φέρεται πως μπορεί να περιορίσει τον μυϊκό πόνο.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η θεραπεία με θαλασσινό νερό είχε σημαντική επίδραση στη μείωση της μυϊκής κόπωσης και στη βελτίωση του χρόνου αποκατάστασης της μυϊκής βλάβης. Παράλληλα, η θαλασσοθεραπεία μπορεί να βελτιώσει την ευελιξία και την κινητικότητα των μυών αυξάνοντας την οξυγόνωση του αίματος.

Δείτε το βίντεο:

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here