Αϋπνία Λύσεις: Το σεξ σε βοηθά να κοιμάσαι καλύτερα


Έρευνες δείχνουν ότι το σεξ πριν τον ύπνο μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα για διάφορους λόγους. Η κρεβατοκάμαρα, σύμφωνα με το National Sleep Foundation, έχει σχεδιαστεί για δύο πράγματα: το σεξ και τον ύπνο. Και η βελτίωση του ενός τομέα θα μπορύσε να επηρεάσει θετικά τον άλλον.

Αϋπνία Λύσεις: Το σεξ σε βοηθά να κοιμάσαι καλύτερα

Οι ειδικοί λένε ότι ενώ δεν υπάρχει αρκετή σταθερή κλινική απόδειξη που να υποδηλώνει ότι το σεξ σας προκαλεί υπνηλία, οι βασικές μηχανικές των χημικών ουσιών που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια του σεξ μπορεί να βοηθήσουν να κοιμηθείτε καλύτερα. Μεταξύ άλλων, έχει να κάνει πολύ με την ορμόνη ωκυτοκίνη, γνωστή αλλιώς ως την «ορμόνη της αγάπης».

  • Ο Δρ Amer Khan, νευρολόγος Sutter Health, ειδικός στον ύπνο και ιδρυτής του Sehatu Sleep στη Βόρεια Καλιφόρνια, λέει ότι η απελευθέρωση της ορμόνης ωκυτοκίνης οδηγεί σε ένα αίσθημα ευχάριστησης, ευεξίας και ανακούφισης από το άγχος. Την ίδια στιγμή, άλλες ορμόνες, όπως η ντοπαμίνη, η προλακτίνη και η προγεστερόνη, φαίνεται πως μπορούν να επηρεάσουν το μυαλό, δημιουργώντας μια αίσθηση ανακούφισης, χαλάρωσης και υπνηλίας μετά την σεξουαλική πράξη. Συνεπώς μπορούμε να πούμε πως η σωματική και ψυχική αλληλεπίδραση πριν από τον ύπνο ενισχύει τη διάθεση, τα συναισθήματα ευεξίας, απελευθερώνει το άγχος και διευκολύνει το πέρασμα του μυαλού στον ύπνο. Μάλιστα, εάν ο οργασμός συνιστά μέρος αυτής της αλληλεπίδρασης, είναι επίσης πιθανό να οδηγήσει σε καλύτερο ύπνο.

 

Αϋπνία Λύσεις: Θέλετε να κοιμηθείτε καλύτερα; Κάντε περισσότερο σεξ

  • Μια ανασκόπηση έρευνας του 2016 στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα υποδηλώνει ότι η σεξουαλική επαφή πριν από τον ύπνο μπορεί να μειώσει το άγχος και πιθανώς να βοηθήσει τους αϋπνούς να ξεκινήσουν και να διατηρήσουν τον ύπνο τους, καθιστώντας το μια «πιθανή εναλλακτική λύση ή προσθήκη σε άλλες στρατηγικές παρέμβασης για την αϋπνία». Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες μελέτες μεγάλης κλίμακας για να διερευνηθεί το θέμα με περισσότερες λεπτομέρειες. “Ως γιατρός ύπνου, θα συμβούλευα τους ανθρώπους να απολαμβάνουν τον χρόνο τους μαζί”, λέει ο Khan. “Η σωματική, συναισθηματική και ψυχική συνύπαρξη είναι πιο σημαντική από την εστίαση στην ανάγκη για οργασμό πριν από τον ύπνο”.
  • Την ίδια στιγμή, μια μελέτη του 2017 από το CQUniversity στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας διαπίστωσε ότι περισσότερο από το 60 τοις εκατό των 282 ενηλίκων που συμμετείχαν σε αυτή ανέφεραν ότι κοιμήθηκαν καλύτερα μετά το σεξ που οδήγησε στην κορύφωση. Μάλιστα, φαίνεται πως οι γυναίκες εμφανίζουν επίσης αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων μετά το σεξ, το οποίο μπορεί να ενισχύσει τον ύπνο REM, ενώ οι άνδρες βιώνουν μια αύξηση της προλακτίνης, η οποία προκαλεί ένα αίσθημα κόπωσης.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ