Διαταραχές άγχους αντιμετώπιση: H τακτική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης άγχους σχεδόν κατά 60%


Μια γρήγορη διαδικτυακή αναζήτηση τρόπων βελτίωσης της ψυχικής μας υγείας θα καταλήξει συχνά σε μυριάδες διαφορετικά αποτελέσματα. Ωστόσο, μια από τις πιο συνηθισμένες προτάσεις για την επίτευξη ευεξίας – και την πρόληψη μελλοντικών προβλημάτων – είναι η σωματική άσκηση, είτε πρόκειται για έναν περίπατο, είτε για ομαδικό άθλημα. Οι αγχώδεις διαταραχές – οι οποίες συνήθως αναπτύσσονται νωρίς στη ζωή ενός ατόμου – εκτιμάται ότι επηρεάζουν περίπου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού και έχουν βρεθεί ότι είναι διπλάσιες στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες.

Και ενώ η άσκηση προβάλλεται ως μια πολλά υποσχόμενη στρατηγική για τη θεραπεία του άγχους, λίγα είναι γνωστά για τον αντίκτυπο της ποσότητας και της έντασης της άσκησης ή του επιπέδου φυσικής κατάστασης στον κίνδυνο ανάπτυξης διαταραχών άγχους. Για να απαντήσουν στο ερώτημα αυτό, οι ερευνητές στη Σουηδία δημοσίευσαν πρόσφατα μια μελέτη στο Frontiers in Psychiatry. Σύμφωνα με τα ευρήματα, όσοι έλαβαν μέρος σε αγώνα σκι μεγάλων αποστάσεων, το Vasaloppet, μεταξύ 1989 και 2010 είχαν «σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο» ανάπτυξης άγχους σε σύγκριση με τους μη σκιέρς κατά την ίδια περίοδο.

«Διαπιστώσαμε ότι η ομάδα με πιο ενεργό σωματικά τρόπο ζωής είχε σχεδόν 60% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαταραχών άγχους σε περίοδο παρακολούθησης έως και 21 ετών», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Martine Svensson, και ο συνάδελφός της, κύριος ερευνητής, Tomas Deierborg, του Τμήματος Πειραματικής Ιατρικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Lund στη Σουηδία.

«Αυτή η συσχέτιση μεταξύ σωματικά ενεργού τρόπου ζωής και χαμηλότερου κινδύνου άγχους διαπιστώθηκε τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες». Αυτά τα ευρήματα καλύπτουν μία σχετικά αχαρτογράφητη περιοχή για επιστημονική έρευνα, σύμφωνα με τους ερευνητές, καθώς οι περισσότερες προηγούμενες μελέτες επικεντρώθηκαν στην κατάθλιψη ή την ψυχική ασθένεια σε αντίθεση με τις διαγνωσμένες διαταραχές άγχους.

Επιπλέον, μερικές από τις μεγαλύτερες μελέτες που εξετάζουν αυτό το θέμα περιελάμβαναν μόνο άνδρες, ήταν πολύ μικρότερες σε μέγεθος δείγματος και είχαν είτε περιορισμένα είτε καθόλου δεδομένα παρακολούθησης για τον εντοπισμό των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της σωματικής δραστηριότητας στην ψυχική υγεία.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ