Πρόωρη Εμμηνόπαυση: «Προειδοποιητικό σημάδι» για μεγαλύτερο κίνδυνο αθηρωματικής καρδιαγγειακής νόσου


Πρόωρη Εμμηνόπαυση: Η πρόωρη εμμηνόπαυση είναι γνωστό ότι συνδέεται με καρδιαγγειακές παθήσεις στις γυναίκες, αλλά μπορεί να μην έχει τόσο βάρος όσο πιο παραδοσιακοί καρδιαγγειακοί παράγοντες κινδύνου για τον προσδιορισμό του 10ετούς κινδύνου ενός ασθενούς να υποστεί έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο σε αυτόν τον πληθυσμό, σύμφωνα με μια μελέτη, που αξιολόγησε την αλήθεια της διαπιστωμένης πρόωρης εμμηνόπαυσης. Η πρόωρη εμμηνόπαυση μπορεί να χρησιμεύσει ως «δείκτης ή προειδοποιητικό σημάδι» ότι οι καρδιολόγοι θα πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου για αθηρωματική καρδιαγγειακή νόσο (ASCVD).

“Όταν εξετάσαμε την προσθήκη πρόωρης εμμηνόπαυσης στην εξίσωση πρόβλεψης κινδύνου, δεν διαπιστώσαμε ότι βελτίωσε σημαντικά την ικανότητα των προβλέψεων κινδύνου των συγκεντρωτικών εξισώσεων [PCE] να προσδιορίσουν ποιος ανέπτυξε καρδιαγγειακή νόσο”, δήλωσε ο Khan, καρδιολόγος στο Πανεπιστήμιο Northwestern, Σικάγο. Η μελέτη περιελάμβανε 5.466 μαύρες γυναίκες και 10.584 λευκές γυναίκες από επτά ομάδες πληθυσμού με βάση τον πληθυσμό των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Πρωτοβουλίας για την υγεία των γυναικών, εκ των οποίων 951 και 1.039, αντίστοιχα, αυτοαναφέρθηκαν σε πρώιμη εμμηνόπαυση.

Οι ερευνητές της μελέτης σημείωσαν ότι η κατευθυντήρια γραμμή του American College of Cardiology/American Heart Association για την πρόληψη της Καρδιαγγειακής νόσου CVD αναγνώρισε την πρόωρη εμμηνόπαυση ως παράγοντα αύξησης του κινδύνου στην εκτίμηση της Καρδιαγγειακής νόσου CVD σε γυναίκες κάτω των 40 ετών. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι μαύρες γυναίκες είχαν σχεδόν το διπλάσιο ποσοστό πρόωρης εμμηνόπαυσης από τις λευκές γυναίκες, 17,4% και 9,8%, αντίστοιχα. Και διαπίστωσε ότι η πρόωρη εμμηνόπαυση συνδέθηκε σημαντικά με την αθηρωματική καρδιαγγειακή νόσο ASCVD και στους δύο πληθυσμούς ανεξάρτητα από τους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου – 24% μεγαλύτερος κίνδυνος για τις μαύρες γυναίκες και 28% μεγαλύτερος κίνδυνος για τις λευκές γυναίκες.

«Εκπληκτικό» εύρημα

Ωστόσο, όταν η πρόωρη εμμηνόπαυση προστέθηκε στις συγκεντρωτικές εξισώσεις σύμφωνα με την οδηγία ACC/AHA του 2013, οι ερευνητές δεν βρήκαν κανένα πρόσθετο όφελος, ένα εύρημα Χαν που ονομάστηκε “πραγματικά εκπληκτικό για εμάς”. Πρόσθεσε, “Αν εξετάσουμε τις διαφορές στα χαρακτηριστικά των γυναικών που έχουν πρόωρη εμμηνόπαυση, σε σύγκριση με εκείνες που δεν είχαν, υπήρχαν μικρές διαφορές όσον αφορά την υψηλότερη αρτηριακή πίεση, υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος και ελαφρώς υψηλότερη γλυκόζη.

Ίσως αυτό που βλέπουμε – και αυτό είναι πιο κερδοσκοπικό – είναι ότι οι παράγοντες κινδύνου αναπτύσσονται μετά την πρώιμη εμμηνόπαυση και το επίκεντρο πρέπει να είναι νωρίτερα στην πορεία της ζωής του ασθενούς στην προσπάθεια πρόληψης της υπέρτασης, του διαβήτη και της παχυσαρκίας ». Ο Khan τόνισε ότι τα ευρήματα δεν αποκλείουν την αξία της πρόωρης εμμηνόπαυσης στην εκτίμηση του κινδύνου αθηρωματικής καρδιαγγειακής νόσου ASCVD στις γυναίκες.

«Εξακολουθούμε να γνωρίζουμε ότι αυτός είναι ένας σημαντικός δείκτης για τις γυναίκες και ο κίνδυνός τους για καρδιακές παθήσεις και θα πρέπει να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι για να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτούς τους άλλους παράγοντες κινδύνου και ποια άλλα προληπτικά μέτρα μπορούν να ληφθούν», είπε. Η Christie Ballantyne, MD, είπε ότι είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μελέτη δεν απέρριψε τη συνάφεια της πρόωρης εμμηνόπαυσης στη λήψη κοινών αποφάσεων για μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

“Σίγουρα δεν σημαίνει ότι η πρόωρη εμμηνόπαυση δεν αποτελεί κίνδυνο”, δήλωσε ο Ballantyne σε συνέντευξή του. “Η πρόωρη εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση των παραδοσιακών παραγόντων κινδύνου για Καρδιαγγειακή νόσο CVD, έτσι είναι μια πιθανή εξήγηση γι ‘αυτό. Η άλλη πιθανή εξήγηση είναι ότι οι γυναίκες με χειρότερους παράγοντες κινδύνου αθηρωματικής καρδιαγγειακής νόσου ASCVD – που είναι πιο υπέρβαρες, έχουν υψηλότερη αρτηριακή πίεση και έχουν περισσότερο διαβήτη και αντίσταση ινσουλίνης – είναι πιο πιθανό να έχουν προηγούμενη εμμηνόπαυση».

Ο Ballantyne είναι επικεφαλής καρδιολογίας στο Baylor College of Medicine και διευθυντής πρόληψης καρδιαγγειακών παθήσεων στο Methodist DeBakey Heart Center, και οι δύο στο Χιούστον. “Θα πρέπει ακόμα να εξετάσετε πολύ προσεκτικά τους παράγοντες κινδύνου του ασθενούς, να υπολογίσετε τις συγκεντρωτικές εξισώσεις και να βεβαιωθείτε ότι θα λάβετε μια σύσταση”, είπε. “Εάν οι κίνδυνοι αυξάνονται, δώστε συστάσεις για το πώς να βελτιώσετε τη διατροφή και την άσκηση.

Εξετάστε αν χρειάζεται να θεραπεύσετε τα λιπίδια ή να αντιμετωπίσετε την αρτηριακή πίεση με περισσότερο από δίαιτα και άσκηση γιατί δεν υπάρχει τίποτα μαγικό στο 7,5%”, το κατώφλι για τη θεραπεία μείωσης των λιπιδίων στην αριθμομηχανή κινδύνου αθηρωματικής καρδιαγγειακής νόσου ASCVD. Ο Khan και οι coauthors αποκάλυψαν τη λήψη επιχορηγήσεων από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και την Αμερικανική Ένωση Καρδιάς. Ένας συν -συγγραφέας ανέφερε μια οικονομική σχέση με την HGM Biopharmaceuticals. Ο Ballantyne είναι επικεφαλής ερευνητής της μελέτης για τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης στις κοινότητες, μία από τις ομάδες πληθυσμού που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη. Δεν έχει άλλες σχετικές σχέσεις να αποκαλύψει.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ