Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Το ανοιχτό παράθυρο, οι προϋποθέσεις και ο άγνωστος «Χ»


Ο Τούρκος Πρόεδρος θα αναχωρήσει από τη Νέα Υόρκη την Τετάρτη, ημέρα κατά την οποία θα φτάνει στην Αμερικανική πόλη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μπορεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προανήγγειλε συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ωστόσο στην κυβέρνηση τονίζουν πως δεν υπάρχει στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού ραντεβού με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπάρχει, ο Τούρκος Πρόεδρος θα αναχωρήσει από τη Νέα Υόρκη την Τετάρτη, ημέρα κατά την οποία θα φτάνει στην Αμερικανική πόλη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πάντως χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών δεν απέκλεισε μια ενδεχόμενη συνάντηση -εκτός προγράμματος- μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην περίπτωση που ο τούρκος πρόεδρος παρατείνει την παραμονή του στη Νέα Υόρκη.

Μέχρι στιγμής τα προγράμματα των δυο ηγετών δείχνουν ότι δεν συμπίπτει η παρουσία τους στις ΗΠΑ» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ωστόσο ο κ. Οικονόμου σημείωσε τη θετική διάθεση της Αθήνας, υπογραμμίζοντας τις δυο προϋποθέσεις προκειμένου να πραγματοποιηθεί η επαφή των δυο ηγετών: «Αν παρατείνει το πρόγραμμα του ο κ. Ερντογάν στις ΗΠΑ δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός δεν θα είναι εκεί νωρίτερα, και υποβληθεί τέτοιο αίτημα συνάντησης αυτό θα εξεταστεί διπλωματικά και θα απαντηθεί θετικά. Αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι καινούριο».

Στο Μαξίμου προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν την κίνηση του Ερντογάν να προαναγγείλει τετ α τετ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, χωρίς να το γνωρίζει η ελληνική πλευρά.

Είναι πιθανό ο τούρκος πρόεδρος να έχει προβληματιστεί από την αυστηρή προειδοποίηση που απηύθυναν από την Αθήνα οι ευρωπαίοι ηγέτες των χωρών του νότου προς την Τουρκία τόσο για το μεταναστευτικό όσο και για τις προκλήσεις στην νοτιοανατολική περιοχή της Μεσογείου και να επιδιώκει να ανακατέψει την τράπουλα.

Σε μια άλλη εκδοχή κάποιοι συνδέουν την επιλογή του Ερντογάν με την αυριανή επίσκεψη στην Αθήνα του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης και βασικού αντιπάλου του Ταγίπ Ερντογάν, Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου στις 13:00 Μαξίμου, παρουσία και του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ