Νέα πτώση για τη μετοχή της Evergrande – Κρίσιμο 48ωρο


Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 ετών υποχώρησε σήμερα η μετοχή της κινεζικής εταιρείας διαχείρισης ακινήτων Evergrande, κλείνοντας στα 2,20 δολάρια Χονγκ Κονγκ, όταν πριν από ένα έτος ήταν στα 15 δολάρια Χονγκ Κονγκ.

Οι επενδυτές ανησυχούν για τις προοπτικές της εταιρείας, ακόμη και για ενδεχόμενο χρεοκοπίας, καθώς η Evergrande έχει υποχρεώσεις πάνω από 305 δισ. δολάρια και μεθαύριο Πέμπτη καλείται να αποπληρώσει λήξεις ομολόγων ύψους 83,5 δισ. δολαρίων.

Οι ανησυχίες έχουν επεκταθεί και σε άλλες εταιρείες ακινήτων της Κίνας, όπου φουντώνουν οι φόβοι για υπερθέρμανση, προκαλώντας αναταραχές στα χρηματιστήρια της χώρας όπως αυτό του Χονγκ Κονγκ.

Σε συνδυασμό μάλιστα με την πιθανή ανακοίνωση την Τετάρτη από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για μείωση της άπλετης ρευστότητας, πλήγμα δέχτηκαν και οι ευρωπαϊκές αγορές με τους βασικούς δείκτες να υποχωρούν πάνω από 2%.

Πηγές του Reuters ανέφεραν ότι ένας από τους βασικούς δανειστές της εταιρείας έχει κάνει ήδη προβλέψεις για απώλειες στα δάνεια που έχει χορηγήσει. Άλλοι πιστωτές σκέφτονταν να δώσουν παράταση σε αποπληρωμές δανείων, ανέφεραν οι ίδιες τραπεζικές πηγές. Οι αρχές φέρονται να καλούν τους μεγάλους πιστωτές να δώσουν περισσότερο χρόνο για τις πληρωμές ή να επαναδιαπραγματευτούν δάνεια, ενώ οι αγορές δεν πιστεύουν – τουλάχιστον αυτή τη στιγμή – ότι το Πεκίνο θα παρέμβει για να σώσει την εταιρεία αν αυτό καταστεί αναγκαίο.

Τα προβλήματα της Evergrande ξεκίνησαν όταν – μετά από πολλά χρόνια ξέφρενου δανεισμού και ανάπτυξης στην κατασκευή ακινήτων – το Πεκίνο αποφάσισε να επιβάλλει αυστηρούς όρους στα κόστη δανεισμού των εταιρειών αυτών.

Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν πλέον και αυστηρούς περιορισμούς στα χρέη που θα μπορεί να έχει μια εταιρεία ανάλογα με τις ταμειακές ροές της, τα στοιχεία ενεργητικού και την κεφαλαιακή επάρκεια. Αυτό ξεκίνησε το ντόμινο με τις μετοχές της Evergrande, το οποίο μπορεί να επεκταθεί τώρα και σε άλλες εταιρείες του κλάδου στη χώρα προκαλώντας γενικότερο κραχ.

Πρόκειται ουσιαστικά για ώρα της κρίσης για την Evergrande και τον κλάδο των ακινήτων στην Κίνα γενικότερα, αφού μια κατάρρευση της εταιρείας θα έθετε σε μεγάλη δοκιμασία ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας. Δεν είναι τυχαίο ότι η Evergrande είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων της Κίνας με βάση τις πωλήσεις.

Σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία, όπως τουλάχιστον αναφέρει στον ιστότοπό της, απασχολεί άμεσα 200.000 εργαζόμενους αλλά έμμεσα συνεισφέρει στη δημιουργία 3,8 εκατ. θέσεων εργασίας κάθε χρόνο στη χώρα. Επίσης φέρεται να κατέχει πάνω από 1.300 μεγάλα έργα ακινήτων σε 280 πόλεις στην Κίν. Επιπλέον έχει επτά θυγατρικές που δραστηριοποιούνται σε διάφορους κλάδους, από τα ηλεκτρικά οχήματα έως την υγειονομική περίθαλψη, τα καταναλωτικά είδη, την παραγωγή εκπομπών στην τηλεόραση και τα θεματικά πάρκα. Και μόνο οι θυγατρικές αυτές δείχνουν το πόσο πολύ επεκτάθηκε τα τελευταία χρόνια, μεγαλώνοντας πολύ τα μεγέθη της. Τώρα κινδυνεύει να αναδειχτεί σε γίγαντα με ξύλινα πόδια, ειδικά εάν αυτές τις ημέρες δεν μπορέσει να συνεχίσει να καλύπτει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους ομολογιούχους, περιλαμβανομένων ιδιωτών, αλλά και θεσμικών όπως είναι οι τράπεζες.

Σε μια προσπάθεια μάλιστα να αυξήσει τη ρευστότητά της ενόψει των υποχρεώσεων αυτών, διεθνή δημοσιεύματα την ήθελαν να επιχειρεί να αποπληρώσει επενδυτές με ακίνητα, αντί για ρευστό. Πηγές του Reuters ανέφεραν ότι οι επενδυτές θα μπορούσαν να διαλέξουν να αποπληρωθούν σε διαμερίσματα, γραφεία, καταστήματα ή πάρκινγκ που θα τους μεταβιβάσει η εταιρεία με έκπτωση από τις τρέχουσες τιμές.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ