9 Μαΐου 2021

Γέλιο Οφέλη: Τα σημαντικά πλεονεκτήματα του στην υγεία μας

Ένας εύκολος και ανέξοδος τρόπος να αντεπεξέλθετε στην όλο και πιο έντονη, γεμάτη άγχος ζωή σας είναι το γέλιο. Μπορεί να ακούγεται κοινότυπο αλλά το γέλιο πραγματικά σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα γιατί σας βοηθά να χαλαρώσετε. Το γέλιο ενεργοποιεί 17 μύες του προσώπου, ανεβάζει ελαφρώς τους παλμούς και επανέρχεται με τη χαλάρωση στην αρχική κατάσταση. Το γέλιο είναι ένα θαυματουργό «φάρμακο» ενάντια στο θυμό, την ένταση και γενικά σε καταστάσεις που νιώθουμε άσχημα. Παρουσιάζει μια θετική επίδραση στον οργανισμό με πολλά οφέλη.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Το γέλιο είναι υπεύθυνο για τις ενδορφίνες που παράγει ο εγκέφαλος μας. Πρόκειται για φυσικές ουσίες ευεξίας που παράλληλα δρουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και ως φυσικά παυσίπονα.
  • Αυξάνει την έκκριση ανοσοσφαιρίνης Α (ένα αντίσωμα που απελευθερώνεται από τους σιελογόνους αδένες) με αποτέλεσμα την καταπολέμηση των λοιμώξεων που διεισδύουν μέσα από το στόμα και τη μύτη.
  • Μειώνει τα επίπεδα των ορμονών  του στρες. Αυτό είναι  καλό γιατί οι ορμόνες του στρες είναι πιθανόν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση και να μειώσουν την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το να γελάσετε εκατό φορές ισοδυναμεί με 10 λεπτά άσκησης σε στατικό ποδήλατο.
  • Το γέλιο είναι μια πολύ καλή άσκηση για την καρδιά και τους πνεύμονες που μας βοηθάει να αναπνέουμε καλύτερα παρέχοντας μας περισσότερο οξυγόνο.
  • Στο δυνατό και μακρόσυρτο γέλιο συμμετέχουν ομάδες μυών, του προσώπου, της πλάτης και της κοιλιάς. Είναι μια μορφή άσκησης των μυών που σε καμιά περίπτωση δε μπορεί να αντικαταστήσει τις ασκήσεις του γυμναστηρίου.
  • Οι σπασμοί που προκαλούνται στη κοιλιά μας από τα γέλια δημιουργούν ένα τύπο εσωτερικού μασάζ που βελτιώνει τη ροή του αίματος στα εσωτερικά μας όργανα και ενισχύει τους κοιλιακούς μυς.

Είστε ο τύπος του ανθρώπου που δεν χαμογελάει εύκολα; Υπάρχουν ασκήσεις που θα σας κάνουν σίγουρα να γελάσετε. Μια από τις μεθόδους που χρησιμοποιείτε και στη χώρα μας είναι η Yoga γέλιου. Το πρώτο club γέλιου ιδρύθηκε στην Ινδία το 1995 με συνολικά 5 άτομα που σήμερα αριθμούν πάνω από 8500 χιλιάδες club ανά τον κόσμο.

Δεν χρειάζεται να είστε χαρούμενοι ή να λέτε ωραία αστεία για να γελάσετε. Ξεκινάτε να γελάτε προσποιητά και στη συνέχεια βλέποντας ο ένας τον άλλον το γέλιο γίνεται αυθόρμητο. Ο εγκέφαλος δεν μπορεί να ξεχωρίσει το προσποιητό από το αυθόρμητο γέλιο κατά συνέπεια επωφελείστε από όλα τα παραπάνω.

Το γέλιο είναι ζωή και επιστημονικά αποδεδειγμένα έχει πολλά οφέλη. Σύμφωνα με μελέτες 17 λεπτά γέλιου την ήμερα αυξάνουν το προσδόκιμο της ζωή σας κατά 1 μέρα.  Γι αυτό, βάλτε το γέλιο στην καθημερινότητα σας και γελάστε με την ψυχή σας. Θα το διασκεδάσετε και μόνο οφέλη θα αποκομίσετε.  Σύμφωνα με μια ελληνική παροιμία «Όσοι ξέρουν να γελούν, πολλά χρόνια θε να ζούν».

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here