«Η συνομιλία Ελπιδοφόρου – Ερντογάν έγινε στο πλαίσιο στήριξης της Οικουμενικής Ορθοδοξίας»


Η συζήτηση που είχε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος, με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγινε αντικείμενο συζήτησης με το περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου να εξηγεί το περιεχόμενο της συνομιλίας και τη στάση που τήρησε η πλευρά του.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος, συνεχάρη χθες τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για τα εγκαίνια του «Turkevi Center», χωρίς να παραλείψει ωστόσο να διατρανώσει τη θέση του για το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης αλλά και για τα δικαιώματα των θρησκευτικών μειονοτήτων στην Τουρκία. Παρόλα αυτά, η συζήτηση των δυο έγινε αντικείμενο σχολιασμού με το περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου να διευκρινίζει το περιεχόμενο της συνομιλίας και τη στάση του Αμερικής Ελπιδοφόρου.

«Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, συνομιλεί και θα συνομιλεί με αξιωματούχους της Τουρκίας, όπως και κάθε άλλης χώρας, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για στήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Οικουμενικής Ορθοδοξίας, της παγκόσμιας και περιφερειακής ειρήνης και του διαθρησκευτικού διαλόγου», ανέφεραν οι συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου μεταξύ άλλων.

Όπως τόνισαν, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδόφορος έχει στόχο να εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία έτσι ώστε «για να υποστηρίζει με σθένος στους συνομιλητές του από όλο τον κόσμο και ειδικά της Τουρκίας, τον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, τα δικαιώματα της Ελληνορθόδοξης μειονότητας και τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, που απαιτούν την απόσυρση των Τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο».

Μάλιστα, παρέπεμψαν σε πρόσφατες δηλώσεις του στα social media αλλά και διαχρονικά προς τον Τύπο, για τα συγκεκριμένα ζητήματα. «Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η συμμετοχή του στην χθεσινή εκδήλωση εγκαινίων του κτιρίου της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Τουρκίας στον ΟΗΕ, στην οποία συμμετείχε επίσης ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι συνεργάτες του.

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: Συγχαρητήρια για το κτήριο, να ανοίξει η Σχολή της Χάλκης

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος από τη Δευτέρα (20.09), με μήνυμα στα social media, άλλωστε, είχε κάνει σαφές πως έθιξε στον Ερντογάν τα παραπάνω ζητήματα.

«Συγχαίρω τον πρόεδρο Ερντογάν για τα εγκαίνια του Turkevi Center, μαζί με τον γγ Γκουτέρες. Όπως πάντα, επιμένω στη σημασία που έχει για το Οικουμενικό Πατριαρχείο η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και στην υποστήριξη των δικαιωμάτων των θρησκευτικών μειονοτήτων στην Τουρκία», έγραψε στο Twitter ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ