Κυριακή των Βαΐων: Δείτε τι γιορτάζουμε

Την μέρα των Βαίων ο Ιησούς Χριστός μπήκε στην Ιερουσαλήμ και για να το επιτύχει , είχε ζητήσει από τους μαθητές του να του φέρουν ένα γαιδουράκι. Από την αναφορά των ευαγγελιστών τοποθετείτε ακριβώς την επόμενη από την ανάσταση του Λαζάρου. Γι αυτούς του λόγους είναι αφιερωμένη στην είσοδο του Χρηστού στην Ιερουσαλήμ.

Εκείνες τις ημέρες στην πόλη της Ιερουσαλήμ είχε μαζευτεί πολύς κόσμος, διότι γιορτάζονταν το εβραικό Πάσχα , το οποίο ήταν μία γιορτή που γινόταν προς τιμήν της ανάμνησης για την απελευθέρωση των Εβραίων από τους Αιγυπτίους. Έτσι πάνω στο γαιδουράκι μπήκε μέσα στην πόλη ο Ιησούς Χριστός.

Η ανάσταση του Λαζάρου

  • Ο λαός της Ιερουσαλήμ, είχε ήδη μάθει για την ανάσταση του Λαζάρου, αφού η Βηθανία απείχε από την Ιερουσαλήμ μόλις 2,5 χιλιόμετρα. Έτσι τόσο το θαύμα, όσο και η υπόλοιπη δράση του Ιησού, έκανε τον κόσμο να τον υποδεχθεί όπως όριζε το έθιμο να υποδέχονται βασιλείς.

Πως υποδέχτηκε το πλήθος τον Ιησού

  • Το πλήθος αποφάσισε να στρώσει κλαδιά από φοίνικες από όπου περνούσε ο Ιησούς με το γαιδουράκι και τον επευφημούσαν, τραγουδώντας του Ωσαννά ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου, ο βασιλεύς του Ισραήλ.

Από που πήρε η μέρα αυτή το όνομα της

  • Η μέρα αυτή πήρε το όνομα της από τα Βαια και το θείο δράμα ξεκινάει με την είσοδο του Ιησού στην Ιερουσαλήμ. Ταυτόχρονα όμως επειδή ο λαός τον υποδέχεται ως βασιλιάς η εκκλησία καλεί τον λαό να νηστέψει και να βράσει ψάρια για να γιορτάσει.

Τι γίνεται στις μέρες μας

  • Αυτή την μέρα στην σημερινή εποχή η εκκλησία στολίζεται με Βάια , επειδή οι φοίνικες στον ελλαδικό χώρο είναι σε έλλειψη για τον στολισμό χρησιμοποιούνται τα κλαδιά Δάφνης.
  • Στο τέλος της λειτουργίας τα κλαδιά αυτά μοιράζονται στους πιστούς και επικρατεί η αντίληψη ότι έχουν ιδιότητες και αποτρέπεται το κακό.
  • Σε κάποια μέρη της ελλάδας , τα ρίχνουν στις έγκυες για να γεννήσουν πιο γρήγορα.
  • Σε άλλες περιοχές τα χρησιμοποιούν ως φυλακτά και τα κρεμάνε στις πόρτες.

Τι γίνεται στην Κέρκυρα

  • Στην Κέρκυρα γίνεται μεγάλη λιτανεία με το σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνα, το κάνουν για να τιμήσουν τον άγιο τους, που τους έσωσε από την Πανόλη.

Τι γίνεται στο Μεσολόγγι

  • Το Μεσολόγγι πάντα διοργανώνει πολύ ιδιαίτερους εορτασμούς και αυτό συμβαίνει επειδή μαζί με τα Βάγια τιμά και τους αγωνιστές που έπεσαν, αφού η ημέρα των Βαίων συμπίπτει με την μεγάλη έξοδο του Μεσολογγίου.

Ακολουθεί βίντεο για την Κυριακή των Βαίων

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here