Τι μηνύματα θα στείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις ΗΠΑ – Τα ραντεβού και οι στόχοι


Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης για να συμμετάσχει στις εργασίες της 76ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η συγκυρία είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη, καθώς σε γεωπολιτικό επίπεδο διαμορφώνονται νέες ισορροπίες, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, και το σύμφωνο ασφάλειας AUKUS, μεταξύ ΗΠΑ, Αυστραλίας και Μ. Βρετανίας. Και φυσικά σε όλα τα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και η πανδημία.

Βασικός στόχος του Έλληνα πρωθυπουργού είναι να ενισχύσει τις διεθνείς συμμαχίες της Ελλάδος αλλά και εξάρει τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, προσβλέποντας σε νέες επενδύσεις. Παράλληλα ο πρωθυπουργός επιδιώκει να συσφίξει τους δεσμούς με την ελληνική ομογένεια.

Στα πλαίσια της ομιλίας του στην 76η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το απόγευμα της Παρασκευής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων θα αναφερθεί στην αποτελεσματική διαχείριση από την πλευρά της Ελλάδας της πανδημική κρίσης αλλά και της κλιματικής αλλαγής, επισημαίνοντας τις πρωτοβουλίες η Αθήνα στην αντιμετώπιση των παραπάνω προκλήσεων.

Παράλληλα αναμένεται να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο αλλά και το Δίκαιο της θάλασσας. Το θέμα αυτό θα τεθεί επι τάπητος και εγώ συνάντηση που θα έχει με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός συμμετείχε σε δείπνο που παρέθεσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, για επιλεγμένους ηγέτες ευρωπαϊκών και αφρικανικών χωρών, με στόχο την εμβάθυνση της διμερούς και της περιφερειακής συνεργασίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αφρική.

Παρόντες στο δείπνο ήταν οι πρωθυπουργοί Βελγίου και Ιρλανδίας, ο καγκελάριος της Αυστρίας και ο ύπατος εκπρόσωπος και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέπ Μπορέλ. Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης Μούσα Φάκι Μαχάματ, καθώς και οι ηγέτες της Αγκόλας, της Γκάνας, της Λαϊκής Δημοκρατίας Κονγκό, της Μπουρκίνα Φάσο, της Σενεγάλης, της Τανζανίας και του Τόγκο.

Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την πρώτη του συνάντηση με τον πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο

Σήμερα το πρωί αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Microsoft, Brad Smith, ενώ το ραντεβού με το ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες έχει προγραμματιστεί για τις 14:10 τοπική ώρα (21:10 ώρα Ελλάδας).

Το πρωί της Παρασκευής θα επισκεφθεί το Ground Zero με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης για τη συμπλήρωση 20 ετών από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους, στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ