Με τη «διπλή» δόση Οκτωβρίου η ταυτότητα οφειλής στα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ – Πως πληρώνετε σε 6 δόσεις


Όσοι κατέβασαν χθες από το myAADE το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ διαπίστωσαν ότι η πρώτη δόση που πρέπει να καταβάλουν έχει ως ημερομηνία λήξης τις 29 Οκτωβρίου και είναι «διπλή». Αυτό έγινε διότι το υπουργείο Οικονομικών θέλοντας να δώσει «ανάσα» σε όσους εξόφλησαν μέσα στο Σεπτέμβριο το φόρο εισοδήματος, έδωσε τη δυνατότητα καταβολής της διπλής δόσης του φόρου ακινήτων στο τέλος Οκτωβρίου, χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Ωστόσο όσοι θέλουν για τους δικούς τους λόγους να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ στο τέλος Σεπτεμβρίου, μπορούν να το κάνουν με την ίδια ταυτότητα οφειλής που έχει αναρτηθεί στο εκκαθαριστικό τους, βάζοντας ως ποσό πληρωμής το ποσό που αναγράφει η ανάλυση δόσεων στην καρτέλα τους στο myAADE. Στην ανάλυση δόσεων αναγράφονται αναλυτικά τα πόσα και των έξι δόσεων που θα πρέπει να καταβάλει κάθε φορολογούμενος έως τις 28/2/2022.

Ο λογαριασμός του εφετινού ΕΝΦΙΑ διαμορφώθηκε στα 2,55 δισ. ευρώ, φόρο που θα πληρώσουν 7,29 εκατομμύρια φυσικά και νομικά πρόσωπα. Ο συνολικός φόρος που βεβαιώθηκε ανήλθε σε 3,2 δισ. ευρώ. Ο κύριος ΕΝΦΙΑ ανήλθε σε 2,5 δισ. ευρώ και ο συμπληρωματικός φόρος σε 630 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, μετά τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές ο φόρος περιορίζεται στα 2,55 δισ. ευρώ.

Από το ποσό των 2,55 δισ. ευρώ, 865 εκατ. ευρώ θα πρέπει να καταβληθούν το αργότερο έως το τέλος του επόμενου μήνα, καθώς η δόση του Οκτωβρίου θα μπορεί να είναι διπλή ( θα περιλαμβάνει και τη δόση του Σεπτεμβρίου). Από το συνολικό ποσό που θα εισπράξει το Δημόσιο, τα 2 δισ. ευρώ αφορούν φυσικά πρόσωπα και τα υπόλοιπα τις επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι ο ΕΝΦΙΑ έχει τη μεγαλύτερη εισπραξιμότητα μεταξύ των φόρων και ξεπερνάει το 80%. Έτσι και εφέτος το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι εάν οι φορολογούμενοι θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους λόγω της υγειονομικής κρίσης και των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ