Ακμή σε μεγάλη ηλικία: Συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης


Η ακμή είναι ένα πολύ συχνό δερματικό φαινόμενο και συνήθως εμφανίζεται σε εφήβους. Η αλήθεια όμως είναι ότι συμπτώματα ακμής μπορεί να εμφανιστούν σε μεγαλύτερες ηλικίες αλλά και σε βρέφη. Σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες μπορεί να αντιμετωπιστεί πολύ πιο εύκολα σε σχέση με τους εφήβους. Η ακμή προκαλεί κηλίδες και επώδυνα εξογκώματα στο δέρμα. Είναι πιο αισθητή στο πρόσωπο, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε άλλα σημεία του σώματος όπως στην πλάτη, τους ώμους και τους γλουτούς. Η σοβαρή ακμή μπορεί να προκαλέσει ουλές και μετέπειτα σημάδια, αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά.

Η δερματική αυτή πάθηση εμφανίζεται όταν οι θύλακες των τριχών μπλοκάρουν λόγω σμήγματος. Το σμήγμα είναι μια λιπαρή ουσία που βοηθά στην προστασία του δέρματος. Όταν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος αναμειγνύονται με το σμήγμα σχηματίζονται κηλίδες, τα βακτήρια στο δέρμα πολλαπλασιάζονται και προκαλούν πόνο και πρήξιμο και φλεγμονή κάτω ακριβώς από το θύλακα που έχει μπλοκαριστεί. Οι μικρές αυτές φλεγμονές μπορεί να εμφανιστούν και σε άλλες περιπτώσεις όπως:

  • Στην εγκυμοσύνη
  • Σε παχύσαρκους
  • Σε περιόδους στρες
  • Λόγω ελλιπούς άσκησης
  • Σε περίοδο δίαιτας
  • Σε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Ακμή σε μεγάλη ηλικία: Θεραπείες για αποτελεσματική αντιμετώπιση

Η ακμή έχει την τάση εξαφανίζεται από μόνη της και κάτι τέτοιο μπορεί να πάρει αρκετό καιρό έως και χρόνια. Υπάρχουν φαρμακευτικές θεραπείες που μπορούν να σας βοηθήσουν να καθαρίσετε την ακμή πιο γρήγορα καθώς επίσης και εναλλακτικές μέθοδοι που μπορεί να μην την εξαφανίζουν αλλά βοηθούν σημαντικά στο να ηρεμήσουν τα συμπτώματά της. Αν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε ένα είδος θεραπείας χωρίς φαρμακευτική αγωγή, τότε να έχετε υπόψη σας ότι αν δεν δείτε κάποια θεαματική διαφορά σε διάστημα 6 εβδομάδων πρέπει να απευθυνθείτε σε δερματολόγο για τη λύση του προβλήματος.

Οι συνηθέστερες επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν:

  1. Ρετινοειδή: Είναι μία θεραπεία που περιλαμβάνει τη βιταμίνη Α. Η βιταμίνη Α έχει τη δυνατότητα να αποσυμφορεί τους ήδη μπλοκαρισμένους πόρους και να αποτρέπει μελλοντικούς. Αυτή η θεραπεία εφαρμόζεται απευθείας στο δέρμα ή δίνεται σε μορφή χαπιού.
  2. Αντιβιοτικά: Έχουν τη δυνατότητα να μειώνουν τον αριθμό των βακτηρίων που είναι υπεύθυνα για την ακμή και μειώνουν το μέγεθος των φλεγμονών. Μπορεί είτε να εφαρμοστεί απευθείας στο δέρμα είτε σε μορφή χαπιών.
  3. Αντισυλληπτικά χάπια: σε μικρή δόση ρυθμίζουν τις ορμόνες που προκαλούν ακμή σε μερικές γυναίκες.
  4. Δισκία ισοτρετινοΐνης: Ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για πολύ έντονη ακμή.
  5. Ήπια ακμή: H απόξεση νεκρών κυττάρων δέρματος, οι θεραπείες με φως ή με λέιζερ μπορεί να βοηθήσουν στην ήπια ακμή.

 

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ