ΗΠΑ Covid-19: Επικίνδυνη νέα μετάλλαξη “ακυρώνει” τους εμβολιασμούς


ΗΠΑ Covid-19: Μια νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, που μόλυνε εμβολιασμένους τροφίμους και μέλη του προσωπικού σε οίκο ευγηρίας στο Κεντάκι εντοπίστηκε σε 47 Πολιτείες των ΗΠΑ. Η μετάλλαξη R.1. μόλυνε 45 τροφίμους και μέλη του προσωπικού, με πρώτο φορέα έναν ανεμβολίαστο συνάδελφό τους, όπως αποκάλυψε η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Κεντάκι. Λόγω της μετάλλαξής της η παραλλαγή αυτή, που πρωτοεντοπίστηκε στην Ιαπωνία, κατάφερε να ξεπεράσει τις άμυνες των αντισωμάτων που είχαν οι πλήρως εμβολιασμένοι, γεγονός που πυροδοτεί ιδιαίτερη ανησυχία.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Outbreak.info, που συλλέγει στοιχεία για μεταλλάξεις του κορωνοϊού, μέχρι προχθές Τρίτη η R.1 είχε μολύνει πάνω από 10.500 άτομα σε τουλάχιστον 31 χώρες ανά την υφήλιο -ανάμεσά τους η Κίνα, η Ινδία και πολλά κράτη της δυτικής Ευρώπης – και βρέθηκε σε 47 αμερικανικές Πολιτείες.

Τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στις ΗΠΑ (399) κατέγραψε το Μέριλαντ, ενώ συνολικά 2.259 Αμερικανοί εντοπίστηκαν με το στέλεχος R.1. Παρά τον χαμηλό αριθμό των κρουσμάτων ο πρώην καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Γουίλιαμ Α. Χέιζελταϊν, σημειώνει ότι οι πέντε νέες μεταλλάξεις που βρέθηκαν στο στέλεχος R.1 πιθανώς διευκολύνουν τη μετάδοσή του και μπορούν να οδηγήσουν σε «αυξημένη αντίσταση στα αντισώματα».

Κι αυτό σημαίνει ότι μπορεί η μετάλλαξη αυτή να αποφεύγει εκείνα τα αντισώματα που παράγονται με τον εμβολιασμό, αλλά και εκείνα που απέκτησαν όσοι ανάρρωσαν από την Covid-19. Η R.1 περιέχει τη μετάλλαξη W152L σε μια περιοχή της πρωτεϊνης ακίδας που αποτελεί στόχο των αντισωμάτων, και η οποία θα μπορούσε να μειώσει την αποτελεσματικότητά τους, σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Η εν λόγω μετάλλαξη εντοπίστηκε και σε μια παραλλαγή του στελέχους Δέλτα, που εντοπίστηκε στην Ινδία.

Σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου John Hopkins η πανδημία του κορωνοϊού είχε προκαλέσει μέχρι την περασμένη Τρίτη το θάνατο άνω των 4,55 εκατ. ανθρώπων ανά την υφήλιο, ενώ μολύνθηκαν κάπου 229 εκατ. άνθρωποι. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που παρακολουθεί τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού και τις ταξινομεί βάσει των ποσοστών κρουσμάτων τους, υποβάθμισε τις Ήτα, Γιώτα και Κάππα από «παραλλαγές ανησυχίας» σε «παραλλαγές υπό παρακολούθηση», καθώς η μετάδοσή τους εμποδίστηκε από άλλες παραλλαγές.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ