Στην ελληνική αγορά στεγαστικών δανείων μπαίνουν τα funds

Ξένα funds που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χρηματοοικονομικό κλάδο διαβλέποντας το κενό που δημιουργείται εκφράζουν ενδιαφέρον να προσφέρουν χρηματοδότηση που θα καλύπτει μεταξύ του 20% και του 25% της αξίας κτήσης μιας νέας κατοικίας. 

Πρόκειται για το ποσοστό που εκτιμάται πως χρειάζεται να διαθέτει σήμερα ο υποψήφιος δανειολήπτης ως ίδια συμμετοχή για να δανειοδοτηθεί από τα πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία πλέον εφαρμόζουν αυστηρότερα κριτήρια σε σχέση με το παρελθόν, όπου κάλυπταν το 100% ή ακόμη και το 120% της αξίας του ακινήτου. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως γνωστό ξένο fund βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με μεγάλη τράπεζα της χώρας, εξετάζοντας τις δυνατότητες συνεργασίας, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να υπάρχει κάποια απτή εξέλιξη.

Οι ίδιες πήγες υπογραμμίζουν πως υφίστανται αρκετά ζητήματα κυρίως νομικής φύσης που χρειάζεται να διευκρινισθούν (π.χ. αδειοδοτήσεις για τη χορήγηση δανείων), επισημαίνοντας παράλληλα πως εμπόδιο στην προώθηση της παραπάνω λύσης ενδέχεται να σταθεί και το ύψος των εξασφαλίσεων καθώς και η προτεραιότητα στην υποθήκη. Ποιος πιστωτής δηλαδή θα ικανοποιηθεί πρώτος σε περίπτωση αδυναμίας εξόφλησης των δόσεων του δανείου. Σύμφωνα με τα Νέα από ένα τέτοιο εγχείρημα, θα προκύψουν νέα δεδομένα στη στεγαστική πίστη στη χώρα μας, αφού οι επίδοξοι αγοραστές κατοικίας θα διαθέτουν μια ακόμη επιλογή.

Την ίδια στιγμή, πρωτοβουλίες αναλαμβάνουν και οι τράπεζες, διεκδικώντας και πάλι μερίδιο στη συγκεκριμένη κατηγορία. Μάλιστα, λέγεται πως κάποιες σχεδιάζουν νέα μοντέλα στεγαστικών δανείων, με ευνοϊκούς όρους επιτοκίων, ασφαλιστικές καλύψεις, μικρή ιδία συμμετοχή αλλά και την εν δυνάμει εφαρμογή του Leasing σε ιδιώτες.

Στο «παιχνίδι» μπαίνουν και τα μεσιτικά γραφεία, τα οποία δημιουργούν ειδικά τμήματα χρηματοδοτήσεων για αγορά κατοικίας σε συνεργασία με τις ελληνικές τράπεζες. Ενδεικτικά, μεγάλο γερμανικό μεσιτικό γραφείο που απέκτησε πρόσφατα παρουσία στην Αθήνα προχώρησε και αυτό στη δημιουργία ενός νέου τμήματος, μέσω του οποίου μπορεί κάποιος να αιτηθεί στεγαστικό δάνειο.

Το συγκεκριμένο τμήμα αναλαμβάνει χωρίς κόστος από την αρχή μέχρι το τέλος την καθοδήγηση του ενδιαφερόμενου με σκοπό την έκδοση του στεγαστικού δανείου.


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here