Περίοδος φροντίδα : Αυτές είναι οι φάσεις του κύκλου μας

Ο εμμηνορροϊκός κύκλος , έχει  δύο ξεχωριστές φάσεις και αυτές είναι η παραγωγική ή ωοθυλακική και η εκκριτική. Η πρώτη φάση σηματοδοτείτε από την ανάπτυξη και ωρίμανση του ωαρίου, ενώ η δεύτερη αρχίζει  από την ωορρηξία μέχρι και την πρώτη μέρα του επόμενου κύκλου. Κατά τη διάρκεια κάθε φάσης της περιόδου, το σώμα βιώνει διαφορετικές αλλαγές. Γι’ αυτό λοιπόν χρειάζεσαι διαφορετικές self-care συμβουλές για τις διαφορετικές  φάσεις του εμμηνορροϊκού κύκλου σου.

Παρακάτω σου αναλύουμε τις διάφορες φάσεις αλλά και τα χαρακτηριστικά τους και τι βιώνει ο οργανισμός σου κάθε φορά που τα βιώνεις.

Παραγωγική ή ωοθυλακική φάση του κύκλου σας

  • Αυτή είναι η πρώτη φάση του εμμηνορροϊκού κύκλου. Αρχίζει από την πρώτη ημέρα της περιόδου και διαρκεί περίπου 14-15 ημέρες, μέχρι την ωορρηξία. Σε αυτή τη φάση περιλαμβάνεται και η περίοδος, που συνήθως διαρκεί τέσσερις με επτά ημέρες.
  • Στη διάρκεια αυτής της φάσης, η ορμόνη που λέγεται προγεστερόνη πέφτει  προκαλώντας  αιμορραγία, που μας είναι  γνωστή ως περίοδος . Σε αυτό το στάδιο,  πρέπει να πίνεις άφθονο νερό και να καταναλώνεις , πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα τα οποία θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις σταθερά τα επίπεδα ενέργειας στο σώμα σου. Φρόντισε τροφές που θα είναι άπαχες, υγιής και πλούσιες σε υδατάνθρακες όπως είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Η άσκηση είναι  πολύ καλή λύση όσο διάστημα διαρκεί η περίοδος σου.
  • Τις πρώτες μέρες τις περιόδου ταλαιπωρείσαι και νιώθεις κουρασμένη , όσο περνούν οι ημέρες αρχίζεις να παρατηρείς ότι αυξάνετε η ενεργητικότητα αλλά και η κοινωνική σου διάθεση. Αυτό οφείλεται στην αύξηση των οιστρογόνων και της τεστοστερόνης. Όταν αντιληφθείς ότι η ενέργειά σου είναι υψηλή, τότε αποφάσισε να  ξεκινήσεις τις προπονήσεις σου και βάλε πολύ ένταση στους ρυθμούς σου. Ο τρόπος για να καταφέρεις να αναχαιτίσεις τα αυξημένα οιστρογόνα, είναι να καταναλώσεις τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Εκκρικτική η ωχρινική φάση του κύκλου σας

  • Από την ωορρηξία μέχρι και την επόμενη εμφάνιση της περιόδου σας ,βρίσκεστε στην εκκριτική ή ωχρινική φάση του κύκλου σας. Αυτή η φάση σηματοδοτεί την λειτουργία του ωχρού σωματίου και την έκκριση της προγεστερόνης.  Τα συμπτώματα αυτής της φάσης είναι το άγχος, οι αλλαγές στην διάθεση, η ευαισθησία στο στήθος, το φούσκωμα και η αύξηση του βάρους.
  • Σε αυτή τη φάση είναι καλύτερο  να καταναλώνεις  φρέσκα φρούτα, λαχανικά, άπαχες πρωτεΐνες και σύνθετους υδατάνθρακες. Έτσι θα καταφέρεις να  αποτρέψεις το πρήξιμο. Επίσης τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, μπορούν να βοηθήσουν στις κράμπες. Τώρα όσον  αφορά τη φυσική σου κατάσταση, μπορείς απλά να αντικαταστήσεις τις βάναυσες προπονήσεις με βόλτες . Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρεις να προετοιμάσεις πολύ καλύτερα και το σώμα σου για την επόμενη περίοδο.

Ακολουθεί βίντεο για την περίοδο και τον κύκλο

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here