Αθλητισμός Οφέλη Καρδιά: 12 λεπτά άσκησης μπορούν να μειώσουν τον κινδύνο καρδιακής παθήσης και διαβήτη [vid]

Αναρωτηθήκατε ποτέ πόσος χρόνος άσκησης χρειάζεται για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου και διαβήτη; Σύμφωνα με μια μελέτη του Χάρβαρντ που δημοσιεύθηκε στις 17 Νοεμβρίου του περασμένου χρόνου στο επιστημονικό περιοδικό Circulation, η απάντηση είναι μόλις 12 λεπτά της ώρας.

Η μελέτη

Ειδικότερα, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ ανέλυσαν το αίμα από περισσότερους από 400 μεσήλικες άνδρες και γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα πριν και αμέσως μετά την άσκηση με ποδήλατο (μηχάνημα ποδηλασίας) για χρονικό διάστημα 12 λεπτών. Η άσκηση των συμμετεχόντων εκκινούσε από χαμηλότερα επίπεδα και έφτανε σε έντονους ριυθμούς. Για την ακρίβεια, οι ασκούμενοι ξεκινούσαν από ελαφριάς έντασης άσκηση και αύξαναν τους ρυθμού για κάθε λεπτό της δραστηριότητας.

Ποια είναι τα ευρήματα της μελέτης

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες μέτρησαν τα επίπεδα σχεδόν 600 χημικών ουσιών του σώματος που ονομάζονται μεταβολίτες και παρατήρησαν ότι η άσκηση προκάλεσε σημαντικές αλλαγές στους περισσότερους εξ΄αυτών. Για παράδειγμα, το επίπεδο ενός μεταβολίτη που σχετίζεται με τις καρδιακές παθήσεις και τον διαβήτη μειώθηκε κατά 29%, βάσει των ευρημάτων. Πάραλληλα, ένας άλλος μεταβολίτης που σχετίζεται με τον κίνδυνο της πάθησης από διαβήτη και την ηπατική νόσο μειώθηκε επίσης κατά 18%.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί, ότι οι άνω επιστημονικές διαπιστώσεις, στην πραγματικότητα, μάλλον υποδηλώνουν – παρά αποδεικνύουν – ότι 12 λεπτά της ώρας καθημερινή άσκηση που περιλαμβάνει έντονη φυσική δραστηριότητα μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και νόσησης από διαβήτη.

Μπορεί, ωστόσο, η μέτριας έντασης άσκηση να επιφέρει τα ίδια ευεργετικά αποτελέσματα;

“Δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν η άσκηση μέτριας έντασης θα είχε παρόμοια επίδραση στους μεταβολίτες. Αλλά οι συμμετέχοντες στη μελέτη ξεκίνησαν με πολύ ελαφριά άσκηση και για κάθε λεπτό της άσκησης η ένταση αυξανόταν”, λέει ο Δρ. Γκρέγκορι Λιούις, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και καρδιολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης που σχετίζεται με το Χάρβαρντ.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί ποιο είδος άσκησης είναι πιο αποτελεσματικό για την καρδιαγγειακή υγεία:

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here