Αντόνιο Γκουτέρες: Ο επικεφαλής του ΟΗΕ λέει ότι ο κόσμος πρέπει να αλλάξει τις τροφικές προτεραιότητες


Αντόνιο Γκουτέρες: Ο επικεφαλής του ΟΗΕ λέει ότι ο κόσμος πρέπει να αλλάξει τις τροφικές προτεραιότητες για να σώσει τον πλανήτη Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε τα κράτη να αναθεωρήσουν τις διατροφικές τους προτεραιότητες την Πέμπτη, λέγοντας ότι ο κόσμος χρειάζεται συστήματα τροφίμων που προστατεύουν το περιβάλλον. «Ο πόλεμος στον πλανήτη μας πρέπει να τελειώσει και τα συστήματα τροφίμων μπορούν να μας βοηθήσουν να οικοδομήσουμε αυτή την ειρήνη», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας σε σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ο Γκουτέρες είπε ότι τα συστήματα τροφίμων «μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο» στην επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών έως το 2030. Οι στόχοι περιλαμβάνουν τον τερματισμό της φτώχειας, την προστασία των οικοσυστημάτων και τη διασφάλιση βιώσιμων προτύπων κατανάλωσης και παραγωγής που περιορίζουν τα απόβλητα.

Ο Γκουτέρες είπε στους εκπροσώπους της συνόδου κορυφής για τα συστήματα τροφίμων, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συνάντησης υψηλού επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ότι ο κόσμος χρειάζεται «λύσεις βασισμένες στη φύση». Σημείωσε ότι τα συστήματα τροφίμων σήμερα παράγουν το ένα τρίτο όλων των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

«Είναι δυνατόν να θρέψουμε έναν αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό, ενώ παράλληλα θα προστατεύσουμε το περιβάλλον μας», είπε. «Χρειάζονται βιώσιμες μέθοδοι κατανάλωσης και παραγωγής και λύσεις βασισμένες στη φύση. Απαιτείται η έξυπνη, βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων – από τα αγροκτήματα μέχρι την αλιεία», πρόσθεσε ο Γκουτέρες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έλαβαν υπόψη το κάλεσμα του Γκουτέρες, ανακοινώνοντας ότι θα επενδύσουν περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε αρκετά χρόνια για να προωθήσουν τον μετασχηματισμό των συστημάτων τροφίμων. Ο κορυφαίος διπλωμάτης του κόσμου είπε ότι η διεθνής κοινότητα «διεξάγει πόλεμο ενάντια στη φύση – και θερίζει την πικρή σοδειά». Ανέφερε «κατεστραμμένες καλλιέργειες, μειωμένα εισοδήματα και χαλασμένα συστήματα τροφίμων».

Ο Γκουτέρες πρόσθεσε ότι ο κόσμος πρέπει να «ανεβάσει» τα συστήματα τροφίμων και διατροφής έκτακτης ανάγκης σε περιοχές που επηρεάζονται από συγκρούσεις ή έκτακτα περιστατικά κλίματος και να επενδύσει σε συστήματα πρόληψης της πείνας που προειδοποιούνται έγκαιρα. Ο Γκουτέρες σημείωσε ότι τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά μια υγιεινή διατροφή. Πρόσθεσε ότι δύο δισεκατομμύρια είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, με 462 εκατομμύρια λιποβαρείς.

Υπενθύμισε στους εκπροσώπους ότι σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου των τροφίμων που παράγονται χάνεται ή πετιέται και είπε ότι η αλλαγή των συστημάτων τροφίμων μπορεί να οδηγήσει την παγκόσμια ανάκαμψη μετά την πανδημία. Ο Γκουτέρες κάλεσε τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις να συνεργαστούν για να αυξήσουν την πρόσβαση σε υγιεινές δίαιτες, εκφράζοντας τη λύπη του ότι τα θρεπτικά τρόφιμα είναι «συχνά πολύ δαπανηρά ή απρόσιτα».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ