Λαγκάρντ: Περιορισμένος ο κίνδυνος για την Ευρώπη από την Evergrande


Καθώς το «δράμα» του κινεζικού κολοσσού ακινήτων Evergrande είναι σε εξέλιξη, με το κινεζικό καθεστώς να «μετρά» το εάν αξίζει να διασωθεί ή όχι, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθαρίζει πως η άμεση έκθεση της Ευρώπης στην κινεζική εταιρεία ακινήτων είναι «περιορισμένη».

Οι επενδυτές φοβούνται ότι η Evergrande θα αθετήσει πολλές πληρωμές ομολόγων αυτήν την εβδομάδα. Δεν είναι τυχαίο πως η μετοχή της κινεζικής εταιρείας σημείωσε σήμερα πτώση 11,61% στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, μετά από την χθεσινή μικρή άνοδο.

Η Evergrande είναι βαθιά συνυφασμένη με την ευρύτερη οικονομία της Κίνας και πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι εκτεθειμένα σε αυτή.

Οι ειδικοί λένε ότι μια κρίση ρευστότητας στο Evergrande θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία, αλλά πιστεύουν ότι το ζήτημα πιθανότατα θα περιοριστεί από την κινεζική κυβέρνηση και δεν αναμένεται να προκαλέσει επικείμενη μετάδοση της κρίσης.

Μιλώντας στο CNBC η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πως η ΕΚΤ παρακολουθεί από κοντά την υπόθεση.

«Το εξετάζουμε. Όλες οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι αλληλένδετες. Έχω πολύ έντονες αναμνήσεις από εξελίξεις στο χρηματιστήριο της Κίνας που είχαν επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο. Αλλά στην Ευρώπη και στη ζώνη του ευρώ, ιδίως, η άμεση έκθεση από την Evergrande θα είναι περιορισμένη», είπε η Λαγκάρντ.

Όταν ρωτήθηκε αν η ΕΚΤ ήταν προετοιμασμένη για την προοπτική ενός χαοτικού παγκόσμιου χτυπήματος σε περίπτωση κατάρρευσης της Evergrande η Λαγκάρντ απάντησε: «Όπως σας είπα, προς το παρόν, αυτό που βλέπουμε είναι μια επίπτωση και έκθεση μόνον στην Κίνα. Δεν μπορώ να μιλήσω για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά μπορώ να πω για την Ευρώπη ότι η άμεση έκθεσή της είναι περιορισμένη ».


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ