Αιτία πολέμου για τον ΣΥΡΙΖΑ οι εξελίξεις στη ΔΕΗ


Τι βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ πίσω από την αιφνιδιαστική απόφαση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στη ΔΕΗ, «που θα έχει ως αποτέλεσμα να απωλέσει το δημόσιο τη πλειοψηφία στην εταιρία».

Ως ένα ακόμα επεισόδιο στον «πόλεμο» που η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος και υπέρ μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στο κλάδο της ενέργειας, διακρίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ πίσω από την αιφνιδιαστική απόφαση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στη ΔΕΗ, που θα έχει ως αποτέλεσμα να απωλέσει το δημόσιο τη πλειοψηφία στην εταιρία.

Για ένα σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη να ιδιωτικοποιήσει από την πίσω πόρτα και χωρίς κανένα όφελος -αν μπορεί να υπάρχει τέτοιο- για τη χώρα τη ΔΕΗ, κάνουν λόγο στη Κουμουνδούρου. Όλα αυτά, μάλιστα, την εποχή που η ενεργειακή κρίση όλο και φουντώνει και χιλιάδες νοικοκυριά δεν ξέρουν αν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, μετά τις αυξήσεις που σημειώθηκαν τους τελευταίους μήνες στη τιμή του ρεύματος.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε, εν μέσω ενεργειακής κρίσης και έκρηξης των τιμών, να ξεπουλήσει τη ΔΕΗ, να στερήσει δηλαδή από το Δημόσιο ένα τόσο σημαντικό εργαλείο άσκησης ενεργειακής πολιτικής υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι με βάση τα όσα λένε οι αναλυτές της αγοράς ενέργειας, οι αυξήσεις στη τιμή του ρεύματος -που στην Ελλάδα μέσα στο καλοκαίρι διπλασιάστηκαν- δεν θα είναι ένα παροδικό φαινόμενο, αλλά θα διαρκέσει άλλους 6 ως 9 μήνες. «Με βάση τις ίδιες εκτιμήσεις, μέσα σε αυτό το διάστημα τα ελληνικά νοικοκυριά θα κληθούν να πληρώσουν ένα κόστος της αύξησης στο ρεύμα που αγγίζει συνολικά το 1 δισ.», συμπλήρωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκε και ο Αλέξης Χαρίτσης. «Εν μέσω πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης, οδηγεί τη ΔΕΗ σε αιφνιδιαστική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ώστε το Δημόσιο να χάσει την μετοχική πλειοψηφία. Μετά την απώλεια των δικτύων, το ελληνικό Κράτος χάνει τον έλεγχο και του εθνικού ενεργειακού πυλώνα. Η κυβέρνηση δεν ξεπουλά πλέον μόνο τα ασημικά, αλλά τα ίδια τα θεμέλια της χώρας», τόνισε ο τομεάρχης ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ήδη στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναζητούν τρόπους αντίδρασης απέναντι στην απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας, την οποία και ιδιωτικά προς ώρας, χαρακτηρίζουν «καραμπινάτη περίπτωση απιστίας» σε βάρος του δημοσίου. Σε πρώτη φάση, ο Αλέξης Τσίπρας συναντάει το προεδρείο των εργαζόμενων, τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, με στόχο τον συντονισμό της δράσης εργαζόμενων, πολιτών και πολιτικών κομμάτων. Στη συνέχεια, είναι δεδομένο ότι η Κουμουνδούρου θα προχωρήσει και σε άλλες κινήσεις, εντός και εκτός Βουλής, ενώ το θέμα αναμένεται να απασχολήσει και τα όργανα του κόμματος.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ