Δίκη για βιτριόλι: Οι αλλαγές που προτείνονται στον Ποινικό Κώδικα για τέτοια εγκλήματα


Δίκη για βιτριόλι: Σε αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα για υποθέσεις όπως αυτές της επίθεσης σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου προχωρά το υπουργείο Δικαιοσύνης

Η επίθεση της Έφης Κακαράντζουλα σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου και η δίκη για το βιτριόλι που είναι σε εξέλιξη αποτέλεσαν αφορμή για μια από τις σημαντικές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που θέτει σε διαβούλευση το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή μια από τις αλλαγές αφορά και το πλαίσιο ποινής της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης που προκαλεί παραμόρφωση, η οποία πλέον από ανώτατο όριο 10 ετών, μπορεί να φτάσει μέχρι τα 15 έτη.

Υπενθυμίζεται, ότι το αίτημα για μετατροπή της κατηγορίας σε βάρος της σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη έχει υποβάλει η κατηγορούμενη στη δίκη με το βιτριόλι, Έφη Κακαράντζουλα, η οποία σύμφωνα με το βούλευμα που την οδήγησε στο δικαστήριο κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Συγκεκριμένα η προτεινόμενη αλλαγή του Ποινικού Κώδικα προβλέπει αυστηροποίηση διάταξης για τη βαριά σωματική βλάβη και κάλυψη όλων των μορφών υπαιτιότητας (αμέλεια, ενδεχόμενος δόλος και επιδίωξη) με την επαναφορά και αυστηροποίηση της παλαιάς διάταξης.

Ειδικότερα, για τη σκοπούμενη βαριά σωματική βλάβη προβλέπεται η αύξηση της ποινής από πρόσκαιρη κάθειρξη έως δέκα έτη σε πρόσκαιρη κάθειρξη από πέντε έως δεκαπέντε έτη. Επιπλέον, προστίθενται στην έννοια της βαριάς σωματικής βλάβης η αναπηρία και η μόνιμη παραμόρφωση.

Σημειώνεται, πάντως, ότι η αλλαγή του Ποινικού Κώδικα όσον αφορά τη βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη πιθανότατα δεν θα επηρεάσει την έκβαση της δίκης για το βιτριόλι καθώς το αδίκημα έχει τελεστεί σε χρόνο προγενέστερο οπότε θα εφαρμοστούν οι πρότερες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ