Η Ιταλία το ξανασκέφτεται για το έλλειμμά της

Με τις αγορές να έχουν ήδη δείξει τα δόντια τους στην Ιταλία έπειτα από τη ρήξη της με τις Βρυξέλλες για τον ελλειμματικό της προϋπολογισμό, η Ρώμη φαίνεται να το ξανασκέφτεται…

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, υπουργός Εργασίας και πολιτικός αρχηγός του κινήματος «Πέντε Αστέρων», Λουίτζι ντι Μάιο δήλωσε ανοικτός σε μείωση του επιπέδου του ιταλικού ελλείμματος σε σχέση με το προβλεπόμενο στο σχέδιο του προϋπολογισμού της Ρώμης, σε μία υποχώρηση που εκτόξευσε στο +3% το χρηματιστήριο του Μιλάνου.

Σήμερα θα διεξαχθεί σύσκεψη με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, του υπουργού Οικονομίας Τζοβάνι Τρία και των Σαλβίνι και ντι Μάιο για το θέμα και παρά τους γνωστούς τόνους, οι πολιτικοί αναλυτές συμφωνούν στη διαπίστωση ότι διαφαίνεται μια νέα διάθεση, η οποία μπορεί να οδηγήσει, τελικά, σε συμφωνία της κυβέρνησης Λέγκας και Πέντε Αστέρων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υπενθυμίζεται πως η Κομισιόν απέρριψε στις 23 Οκτωβρίου το σχέδιο του προϋπολογισμού, που προβλέπει δημοσιονομικό έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ. Έκτοτε, διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ Βρυξελλών και Ρώμης, η οποία μέχρι σήμερα εμφανιζόταν αδιάλλακτη.

«Εάν, κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης με τις Βρυξέλλες, το έλλειμμα θα πρέπει να μειωθεί λίγο, δεν είναι σημαντικό», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης μαζί με τον επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκα Ματέο Σαλβίνι και πρόσθεσε: «Το θέμα δεν είναι οι αριθμοί αλλά οι πολίτες. Η βοήθεια στους άνεργους, η μείωση της ηλικίας για να μπορεί να βγει κανείς στη σύνταξη, οι βοήθειες προς τις επιχειρήσεις και προς τους πολίτες που έχασαν λεφτά εξαιτίας των τραπεζών, είναι μέτρα που δεν μπορούμε να καταργήσουμε»

Ο Ντι Μάιο επανέλαβε την σημασία της θέσπισης κοινωνικού εισοδήματος για τους φτωχότερους, της μεταρρύθμισης της νομοθεσίας για τις συντάξεις ώστε να επιτραπεί η πρόωρη συνταξιοδότηση και η αποζημίωση των μικροκαταθετών που επλήγησαν από την πτώχευση τραπεζών.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της ακροδεξιάς Λέγκας και υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι τόνισε ότι «η κυβέρνηση εφαρμόζει την κοινή λογική, η οποία δεν εμμένει σε διαφορές του 0,1% σε ό,τι αφορά το έλλειμμα». «Αν στις Βρυξέλλες πιστεύουν ότι θα κρατούν αιχμάλωτη μια κυβέρνηση και εξήντα εκατομμύρια Ιταλούς για μια διαφορά του 0,1%, είμαστε διατεθειμένοι να τους αφαιρέσουμε κάθε άλλοθι», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here