Κεντρικό Νευρικό Σύστημα: Ο φραγμός αίματος-εγκεφάλου μπορεί να συμβάλει στη σχιζοφρένεια

Κεντρικό Νευρικό Σύστημα: Ο φραγμός αίματος-εγκεφάλου προστατεύει το κεντρικό νευρικό σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, από το ανοσοποιητικό σύστημα. Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές έχουν υποθέσει ότι εάν αυτός ο φραγμός είναι σε κίνδυνο, θα μπορούσε να προκαλέσει φλεγμονή στον εγκέφαλο, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει σχιζοφρένεια.

Για να διερευνήσουν αυτήν τη σχέση, χρησιμοποίησαν κύτταρα που απομονώθηκαν από υγιή άτομα και κύτταρα από άτομα με σπάνια γενετική διαταραχή που αυξάνει τον κίνδυνο σχιζοφρένειας. Οι φραγμοί αίματος-εγκεφάλου που προέρχονταν από κύτταρα της τελευταίας ομάδας ήταν πιο «χαλαροί» και παρήγαγαν περισσότερα φλεγμονώδη μόρια.

Η σχιζοφρένεια είναι μια ψυχιατρική πάθηση που χαρακτηρίζεται από «θετικά» συμπτώματα, όπως ψευδαισθήσεις και παραισθήσεις και «αρνητικά» συμπτώματα, όπως κοινωνική απόσυρση και απάθεια.

Για σχεδόν έναν αιώνα, οι επιστήμονες είκαζαν για πιθανή σύνδεση μεταξύ του ανοσοποιητικού συστήματος και της σχιζοφρένειας.

Αρκετές σειρές στοιχείων

Η φλεγμονή που προκαλείται από ιογενή λοίμωξη είτε πριν από τη γέννηση είτε κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας θα μπορούσε να προκαλέσει την κατάσταση στην ενηλικίωση.

Ορισμένες μελέτες διαπίστωσαν επίσης αλλαγές στα φράγματα αίματος-εγκεφάλου των ατόμων με σχιζοφρένεια.

Το φράγμα αίματος-εγκεφάλου περιλαμβάνει το σφιχτά γεμάτο στρώμα κυττάρων που ευθυγραμμίζει τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Αποτρέπει την είσοδο στο αίμα ανοσοκυττάρων στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Αυτό είναι μερικές φορές γνωστό ότι παρέχει «ανοσοποιητικό προνόμιο» στον εγκέφαλο – με άλλα λόγια, τον προστατεύει από επιβλαβείς φλεγμονές.

Ερευνητές στη Σχολή Κτηνιατρικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας στη Φιλαδέλφεια αναρωτήθηκαν αν ένα χαλαρό αιματοεγκεφαλικό φράγμα σε άτομα με μια σπάνια γενετική διαταραχή γνωστή ως σύνδρομο Di George ή 22qDS, ένα σύνδρομο γενετικής διαγραφής, θα μπορούσε να είναι υπεύθυνο για τον αυξημένο κίνδυνο σχιζοφρένειας.

Τα άτομα που γεννιούνται με την πάθηση έχουν κίνδυνο 1 στα 4 να αναπτύξουν σχιζοφρένεια αργότερα στη ζωή τους. Αυτό συγκρίνεται με έναν συνολικό κίνδυνο σχιζοφρένειας περίπου 1 στα 100 στον ευρύτερο ενήλικο πληθυσμό.

Τα άτομα με 22qDS έχουν ένα μικρό τμήμα DNA που λείπει από το χρωμόσωμα 22 του γονιδιώματός τους.

Διαρροή φράγματος

Για να δοκιμάσουν την υπόθεσή τους, οι ερευνητές απομόνωσαν κύτταρα από άτομα με σύνδρομο Di George και σχιζοφρένεια και από υγιείς συνδυασμούς ελέγχου. Στη συνέχεια μετέτρεψαν αυτά τα κύτταρα σε πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα, τα οποία μπορούν να εξελιχθούν σε οποιοδήποτε τύπο κυττάρου στο σώμα. Στο εργαστήριο, μετέτρεψαν τα βλαστικά κύτταρα στον τύπο των κυττάρων που ευθυγραμμίζουν τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο. Αυτά είναι τα κύτταρα που λειτουργούν μαζί ως φραγμός αίματος-εγκεφάλου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα κύτταρα που προέρχονται από άτομα με σύνδρομο Di George και σχιζοφρένεια δημιούργησαν ένα λιγότερο αποτελεσματικό, πιο «χαλαρό» φράγμα από αυτά που προέρχονται από τους υγιείς μάρτυρες.

Επιπλέον, τα κύτταρα παρήγαγαν περισσότερο από έναν τύπο μορίου που προάγει τη φλεγμονή. Αυτό επέτρεψε περισσότερα ανοσοκύτταρα να διεισδύσουν στο φράγμα.

Οι ερευνητές έλαβαν παρόμοια αποτελέσματα όταν διερεύνησαν την ακεραιότητα του αιματοεγκεφαλικού φραγμού σε ένα μοντέλο ποντικού με το σύνδρομο DiGeorge.

Τέλος, πραγματοποίησαν τις ίδιες εξετάσεις σε εγκεφαλικό ιστό μετά τον θάνατο από τρία άτομα που είχαν σύνδρομο DiGeorge και από τρεις υγιείς ενήλικες.

Βρήκαν στοιχεία ότι η αποτελεσματικότητα του πραγματικού φραγμού αίματος-εγκεφάλου αυτών των ανθρώπων είχε πράγματι διακυβευτεί. Η έρευνα, την οποία ηγήθηκε ο διδακτορικός φοιτητής Alexis Crockett, εμφανίζεται τώρα στο περιοδικό Brain.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here