Εμβολιασμός πρόγραμμα ηλικία: Στο τραπέζι κατ’ οίκον εμβολιασμός και 2η δόση στο εξοχικό

Εμβολιασμός πρόγραμμα ηλικία: Περισσότερα από 60.000 ραντεβού για εμβολιασμό έκλεισε η ηλικιακή ομάδα των πολιτών 30-39 ετών. Η σχετική πλατφόρμα άνοιξε το βράδυ της Δευτέρας, ενώ όσοι έκλεισαν άμεσα το ραντεβού, είχαν την δυνατότητα να εμβολιαστούν ακόμα και σήμερα με την πρώτη δόση του σκευάσματος της AstraZeneca. Tη Μεγάλη Πέμπτη έρχεται η σειρά για την ηλικιακή ομάδα των 40-44 ετών (μόνο για AstraZeneca) και το Μεγάλο Σάββατο για τους 45-49 ετών (για όλα τα σκευάσματα). Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, γνωστοποίησε πως «τα ραντεβού είναι αρκετά», υπογραμμίζοντας ότι «κάποιος που θα κλείσει ραντεβού, μπορεί να εμβολιαστεί ακόμα και την επόμενη μέρα».

Η δεύτερη δόση

Σημειώνεται ότι για το εμβόλιο της AstraZeneca θα υπάρχει μια ευελιξία ανάμεσα στην 1η με την 2η δόση, που έχει διάρκεια 12 εβδομάδων. «Αν κάποιος επιθυμεί να εμβολιαστεί με την δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca νωρίτερα από τις 12 εβδομάδες και μετά τις 8 από την πρώτη δόση και συντρέχουν λόγοι, μπορεί να το κάνει», είπε πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, σημειώνοντας ότι θα υπάρχει «μία μείωση της άριστης ανοσολογικής απάντησης, αλλά όχι τέτοιας που να μεταβάλλει την τελική αποτελεσματικότητα του εμβολίου».

Η πλατφόρμα για τους 50-54 ετών

Υπενθυμίζεται ότι:

το περασμένο Σάββατο άνοιξε η πλατφόρμα τους πολίτες 50-54 ετών

και την περασμένη Τετάρτη για την ομάδα 55-59 ετών.

Την ίδια ώρα, υπό μελέτη βρίσκεται σχέδιο για κατ’ οίκον εμβολιασμό πληθυσμού, όπως γνωστοποίησε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, ο οποίος σημείωσε ότι «η Ελλάδα είναι στον ευρωπαϊκό μέσο όρο των εμβολιασμών, αλλά μπορούμε να πάει και καλύτερα». «Το καλύτερο εμβόλιο είναι το πιο γρήγορο», επανέλαβε, προσθέτοντας ότι αν ήταν στο χέρι του, θα επέλεγε να εμβολιαστεί με Astrazeneca. Ο ίδιος σημείωσε ότι έως το τέλος του μήνα όλος ο ενήλικος πληθυσμός της χώρας θα έχει δυνατότητα να εμβολιάζεται.

Η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού έχει ως εξής:

Οι 85 και άνω έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 62%, με κλεισμένα ραντεβού στο 67%

Οι 80-84 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 62%, με κλεισμένα ραντεβού στο 67%

Οι 75-79 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 71%, με κλεισμένα ραντεβού στο 78%

Οι 70-74 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 55%, με κλεισμένα ραντεβού στο 73%

Οι 65-69 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 35%, με κλεισμένα ραντεβού στο 71%

Οι 60-64 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 51%, με κλεισμένα ραντεβού στο 64%

Οι 55-59 έχουν κλείσει ραντεβού σε ποσοστό 53%

Οι 50-54 έχουν κλείσει ραντεβού σε ποσοστό 43%.

Εμβόλιο στις διακοπές

Με στόχο την επιτάχυνση των εμβολιασμών αλλά και τη διευκόλυνση των πολιτών σε περίπτωση που η β΄ δόση τους συμπίπτει με την περίοδο των θερινών διακοπών, η Επιτροπή Εμβολιασμών θα εξετάσει το ενδεχόμενο να μπορεί αυτή να χορηγείται σε τόπο διαφορετικό από τον τόπο κατοικίας. Τη σχετική πρόθεση γνωστοποίησε ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο οι πολίτες να μπορούν να εμβολιάζονται και στην περιοχή της εξοχικής τους κατοικίας.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here