Θάλασσα Ζώα: Η “τεχνολογία” των βαλανόστρακων ενέπνευσε επιστήμονες για την παραγωγή καινοτόμων χειρουργικών εμπλάστρων [vid]

Τα νέα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Advanced Materials. Όπως ισχυρίζονται οι συγγραφείς του άρθρου, το εν λόγω έμπλαστρο συγκεντρώνει τρεις τεχνολογικές καινοτομίες και μπορεί να είναι ένας καλύτερος τρόπος για το κλείσιμο χειρουργικών τομών ή βλαβών των ιστών μέσα στο σώμα.

Επιστήμονες “μετέφρασαν” την κόλλα των βαλανοστράκων σε καινοτόμο χειρουργικό έμπλαστρο

Ως έμπνευση, οι επιστήμονες πήραν το τέχνασμα από ένα από τα πιο προσφιλή πλάσματα του κόσμου – τα βαλανόστρακα. Είτε σε μια βραχώδη ακτή, είτε πάνω στη φάλαινα ή σε πλοίο, τα βαλανόστρακα παραμένουν προσκολλημένα παρά την παλίρροια και το χρόνο. Την ίδια στιγμή, ο Christoph Nabzdyk, M.D., αναισθησιολόγος και συνεργάτης της Mayo Clinic, εξηγεί ότι τα ράμματα και οι συνδετήρες είναι σε κάποιο βαθμό απαρχαιωμένες τεχνολογίες.

«Έχετε τραύμα ιστού από χειρουργική επέμβαση ή άλλους λόγους και δημιουργείτε περαιτέρω τραυματισμό χρησιμοποιώντας ράμματα ή συνδετήρες για να προσεγγίσετε τις άκρες των ιστών», λέει ο Δρ Nabzdyk και προσθέτει: «Ήταν το πρότυπο φροντίδας, αλλά δημιουργείς νέες τρύπες και προκαλείς περισσότερες ζημιές. Επομένως, θα ήταν ωραίο να έχετε μια συσκευή που μπορείτε να εφαρμόσετε χωρίς πρόσθετο τραύμα».

Σε ένα κείμενο που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2020, ο Δρ. Nabzdyk και οι συνεργάτες του, περιγράφουν πώς τα τρέχοντα προϊόντα τείνουν να είναι αργά στην προσκόλλησή τους, αδύναμα στην ικανότητά τους να συνδέονται με τον ιστό, πολύ σκληρά για ορισμένους ιστούς ή δεν μπορούν να αφαιρεθούν χωρίς να προκαλέσουν βλάβη στο δέρμα από κάτω.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ερευνητές στράφηκαν στα βαλανόστρακα και διαπίστωσαν ότι όταν ετοιμάζονται να αποικήσουν ένα σώμα, απελευθερώνουν ένα λιπαρό υγρό που καθαρίζει την περιοχή όπου θα τοποθετηθούν και απωθεί το νερό. Στη συνέχεια αναπτύσσουν πρωτεΐνες που προσκολλώνται στο νέο τους σπίτι (φάλαινα, πλοίο ή βράχο).

Με βάση αυτήν την ιδέα, οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα διαυγές, λεπτό έμπλαστρο που είναι άκαμπτο όταν αφυδατώνεται, αλλά είναι ευέλικτο σε περιβάλλον με υγρασία. Πριν από τη χρήση, το έμπλαστρο είναι σταθερό και διαυγές και αποτελείται από τρία στρώματα: ένα που ενυδατώνει και απωθεί τις μολυσματικές ουσίες, ένα που κολλάει και ένα λιπαρό στρώμα που επιτρέπει στο έμπλαστρο να γλιστρά μέσα από το σώμα και το αποτρέπει να κολλήσει οπουδήποτε πριν φτάσει στον προορισμό του. Επιπλέον, το στρώμα κατά της μόλυνσης χρησιμοποιεί μόρια που ονομάζονται zwitterions για να δημιουργήσει ένα κέλυφος νερού γύρω από το επίθεμα. Αυτό βοηθά στην αποτροπή της προσκόλλησης αίματος ή βακτηρίων στο έμπλαστρο.

Δείτε το βίντεο:

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here