Ψυχολογία τύποι : Μάθε τους τύπους που χωρίζετε

Η ψυχολογία είναι η μελέτη του νου και της συμπεριφοράς. Περιλαμβάνει τις βιολογικές επιρροές, τις κοινωνικές πιέσεις και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που επηρεάζουν το πώς σκέφτονται, ενεργούν και αισθάνονται οι άνθρωποι. Η απόκτηση μιας πλουσιότερης και βαθύτερης κατανόησης της ψυχολογίας μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αποκτήσουν γνώσεις για τις δικές τους ενέργειες, καθώς και μια καλύτερη κατανόηση των άλλων ανθρώπων.

Τύποι Ψυχολογίας

Η ψυχολογία είναι ένας ευρύς και ποικίλος τομέας που περιλαμβάνει τη μελέτη της ανθρώπινης σκέψης, της συμπεριφοράς, της ανάπτυξης, της προσωπικότητας, του συναισθήματος, των κινήτρων και άλλων. Ως αποτέλεσμα, έχουν προκύψει ορισμένα διαφορετικά πεδία και ειδικές περιοχές . Τα παρακάτω είναι μερικοί από τους σημαντικότερους τομείς έρευνας και εφαρμογής στην ψυχολογία:

  • Η ανώμαλη ψυχολογία είναι η μελέτη της ανώμαλης συμπεριφοράς και της ψυχοπαθολογίας. Αυτός ο τομέας ειδικότητας εστιάζεται στην έρευνα και τη θεραπεία μιας ποικιλίας ψυχικών διαταραχών και συνδέεται με την ψυχοθεραπεία και την κλινική ψυχολογία.
  • Η βιολογική ψυχολογία (βιοψυχολογία) μελετά πώς οι βιολογικές διαδικασίες επηρεάζουν το μυαλό και τη συμπεριφορά. Αυτή η περιοχή συνδέεται στενά με τη νευροεπιστήμη και χρησιμοποιεί εργαλεία όπως σάρωση μαγνητικής τομογραφίας και PET για να εξετάσει τον εγκεφαλικό τραυματισμό ή τις εγκεφαλικές ανωμαλίες.
  • Η κλινική ψυχολογία εστιάζεται στην αξιολόγηση, τη διάγνωση και τη θεραπεία ψυχικών διαταραχών.
  • Η γνωστική ψυχολογία είναι η μελέτη των διεργασιών ανθρώπινης σκέψης, όπως προσοχή, μνήμη, αντίληψη, λήψη αποφάσεων, επίλυση προβλημάτων και απόκτηση γλώσσας.

  • Η συγκριτική ψυχολογία είναι ο κλάδος της ψυχολογίας που ασχολείται με τη μελέτη της συμπεριφοράς των ζώων.
  • Η αναπτυξιακή ψυχολογία είναι ένας τομέας που εξετάζει την ανθρώπινη ανάπτυξη και ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της ζωής, συμπεριλαμβανομένων των γνωστικών ικανοτήτων, της ηθικής, της κοινωνικής λειτουργίας, της ταυτότητας και άλλων τομέων της ζωή.
  • Η ιατροδικαστική ψυχολογία είναι ένα εφαρμοσμένο πεδίο που εστιάζεται στη χρήση ψυχολογικής έρευνας και αρχών στο σύστημα νομικής και ποινικής δικαιοσύνης
  • Η βιομηχανική-οργανωτική ψυχολογία είναι ένας τομέας που χρησιμοποιεί ψυχολογική έρευνα για τη βελτίωση της απόδοσης της εργασίας και την επιλογή υπαλλήλων.

Ακολουθεί βίντεο για την ψυχολογία

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here