Πρωταγωνιστές στην αγορά μεταχειρισμένων πλοίων οι Έλληνες εφοπλιστές


Πρωταγωνιστές στην αγορά των second hand (μεταχειρισμένων) πλοίων, είναι οι Έλληνες πλοιοκτήτες που έσπασαν το φράγμα των 5 δισ. δολαρίων σε αγορές πλοίων από δεύτερο χέρι.

Σύμφωνα με στοιχεία του ναυλομεσιτικού οίκου Allied Shipbroking, μέχρι τώρα μεταβιβάστηκαν 1.450 πλοία, έναντι 750 την ίδια περίοδο πέρυσι, εκ των οποίων 715 bulkers, 363 δεξαμενόπλοια, 244 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και 19 πλοία μεταφοράς αερίων.

Η συνολική αξία των αγοραπωλησιών υπολογίζεται σε 22,08 δισ. δολάρια, όταν πέρυσι όλη τη χρόνια η αξία των αγοραπωλησιών είχε διαμορφωθεί σε 16,5 δισ. δολάρια, με τους έλληνες εφοπλιστές να αποκτούν ένα στα πέντε πλοία που ενεπλάκησαν σε κάποια συναλλαγή.

Σε αξία οι ελληνικές επενδύσεις ανήλθαν σε 5,08 δισ. δολάρια και αποτελούν το 23,5% των συνολικών επενδύσεων που έγιναν μέχρι στιγμής σε second hand πλοία.

Ειδικότερα, οι έλληνες πλοιοκτήτες απέκτησαν, μεταξύ άλλων, 184 bulkers αξίας 3,06 δισ. δολαρίων, 68 δεξαμενόπλοια αξίας 1,34 δισ. δολαρίων και 28 containerships αξίας 0,39 δισ. δολαρίων.

Στη λίστα των αγοραστών, στη δεύτερη θέση πίσω από τους Ελληνες, βρίσκονται οι Κινέζοι με αγορές 257 πλοίων αξίας 3,14 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων 186 είναι bulkers, 47 δεξαμενόπλοια και 5 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Οι Έλληνες εφοπλιστές ξεχωρίζουν και ως πωλητές καθώς, σύμφωνα με τον ναυλομεσιτικό οίκο, το ίδιο διάστημα προχώρησαν στην πώληση 181 πλοίων, εκ των οποίων 82 είναι bulkers, 74 δεξαμενόπλοια και 23 containerships, και βρέθηκαν στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας, πίσω από τους Γιαπωνέζους, που με την πώληση 205 πλοίων κατέχουν την πρώτη θέση της λίστας πωλητών.

Η μεγάλη αξία των πλοίων δεν εξηγείται μόνο από το ότι πουλήθηκαν πολλά πλοία, αλλά και από την άνοδο της αξίας τους το τρέχον έτος. Για παράδειγμα, η τιμή ενός Capesize ηλικίας πέντε ετών έχει ανέβει μέσα σε έναν χρόνο κατά 60% και φτάνει τώρα στα 57,5 εκατ. δολάρια.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ