Ινδία Covid: 100 εκ. δολ. σε προμήθειες από τις ΗΠΑ, καθώς οι απελπισμένοι ασθενείς στρέφονται στη μαύρη αγορά

Ινδία Covid: Οι προμήθειες κορωνοϊού των ΗΠΑ πρόκειται να αρχίσουν να φθάνουν στην Ινδία την Πέμπτη Η Ινδία βλέπει 350.000 κρούσματα κορωνοϊού και χιλιάδες θανάτους την ημέρα. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι στέλνουν 100 εκατομμύρια δολάρια σε προμήθειες κορωνοϊού στην Ινδία σε μια προσπάθεια να παράσχουν “επείγουσα ανακούφιση” καθώς η χώρα αντιμετωπίζει ένα καταστροφικό κύμα νέων μολύνσεων.

Σε δήλωση, αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι πτήσεις βοήθειας της κυβέρνησης των ΗΠΑ θα αρχίσουν να φθάνουν στην Ινδία την Πέμπτη και θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα. Μεταξύ των προμηθειών που μεταφέρονται στην Ινδία είναι υλικά οξυγόνου, εξοπλισμός ατομικής προστασίας, προμήθειες παρασκευής εμβολίων, κιτ ταχείας δοκιμής και θεραπευτική.

Οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν επίσης για βοήθεια για τη δημόσια υγεία και δήλωσαν ότι οι ειδικοί των CDC θα συνεργαστούν με τους εμπειρογνώμονες της Ινδίας στους ακόλουθους τομείς: εργαστήριο, επιτήρηση και επιδημιολογία, βιοπληροφορική για τη γονιδιωματική αλληλουχία και μοντελοποίηση, πρόληψη και έλεγχο λοιμώξεων, διάθεση εμβολίων και κίνδυνο επικοινωνίας.”

Η ανακοίνωση έρχεται καθώς εμφανίζονται αναφορές ότι απελπισμένοι πολίτες στρέφονται όλο και περισσότερο στη μαύρη αγορά για να αγοράσουν φάρμακα σε μια προσπάθεια να σώσουν άρρωστους συγγενείς.

Ο Ashish Poddar είπε στο Associated Press ότι πλήρωσε έναν έμπορο 1.000 $ εκ των προτέρων για remdesivir και tocilizumab αφού το νοσοκομείο του είπε ότι η προμήθεια είχε τελειώσει και οι θεραπείες ήταν αυτές που θα κρατούσαν τον πατέρα του ζωντανό.

Ο έμπορος, ωστόσο, δεν ήρθε ποτέ, και ο πατέρας του πέθανε. «Μακάρι να μου είχε πει τουλάχιστον ότι δεν πρόκειται να έρθει», δήλωσε ο Ποντάρ στο Associated Press. “Θα μπορούσα να έψαχνα αλλού.”

Ο αριθμός των περιπτώσεων της Ινδίας αυξήθηκε στα ύψη τις τελευταίες εβδομάδες, με αξιωματούχους να προειδοποιούν ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες νέες καθημερινές υποθέσεις που προστίθενται είναι πιθανό να υποτιμώνται λόγω των περιορισμένων πόρων για τεστ.

Η χώρα ξεπέρασε πρόσφατα 204.000 θανάτους COVID-19, λίγους μήνες μετά την ανακοίνωση της νίκης του πρωθυπουργού κατά της covid-19.

Η κρίση, η οποία πιστεύεται ότι τροφοδοτείται από πιο μεταδοτικές παραλλαγές, καταδεικνύει τι θα μπορούσε να συμβεί όταν δεν θα ελέγχεται ο ιός, προειδοποίησαν αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου την περασμένη εβδομάδα.

Στην Αφρική, αξιωματούχοι παρακολουθούν με αναστατωμένη ανάσα και προετοιμάζονται για μια πιθανή αναζωπύρωση της δικής τους πανδημίας. Οι ειδικοί επέκριναν την Ινδία ότι εγκατέλειψε τα μέτρα προστασίας όταν το ποσοστό των κρουσμάτων της ήταν σταθερό και φιλοξένησε μαζικές θρησκευτικές συγκεντρώσεις χωρίς μάσκες και επιτρέποντας πολιτικές συγκεντρώσεις χωρίς μέτρα δημόσιας υγείας.

«Πρέπει να συγκεντρωθούμε επειγόντως», δήλωσε ο John Nkengasong, διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αφρικής, στο Associated Press. “Δεν έχουμε αρκετούς εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Δεν έχουμε αρκετό οξυγόνο.” Η κρίση στην Ινδία έχει περαιτέρω επιπτώσεις στον κόσμο, καθώς αναμενόταν να παράγει μεγάλο αριθμό εμβολίων AstraZeneca που απαιτούνται για την COVAX, αλλά έκτοτε έχει απαγορεύσει τις εξαγωγές. Τους επόμενους μήνες, η χώρα αναμένεται να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε εμβόλιο κατάφερε να παράγει για τον δικό της πληθυσμό πριν συνεχίσει τις αποστολές αλλού. Οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να στείλουν αρκετά εκατομμύρια δόσεις μη χρησιμοποιημένου εμβολίου AstraZeneca στη χώρα του 1,3 δισεκατομμυρίων.

Η Ινδία μόλις κινήθηκε για να ανοίξει την επιλεξιμότητα του εμβολίου σε όλους άνω των 18 ετών σε μια προσπάθεια να καταστείλει τη διάδοση. Ωστόσο, θα μπορούσε να είναι εβδομάδες πριν η χώρα δει την επίδραση των προσπαθειών της. Μόνο περίπου το 9% του πληθυσμού της χώρας έχει λάβει μία δόση από την έναρξη της εκστρατείας εμβολίων τον Ιανουάριο, ανέφερε το Reuters.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here