Θάλασσα Οφέλη Υγεία: Γιατί η θάλασσα είναι η πρώτη επιλογή ανάπαυσης και διακοπών [vid]

Η εικόνα της με το γαλάζιο ή βαθύ μπλε χρώμα, οι μυρωδιές που θυμίζουν καλοκαίρι και ανάπαυση, οι ήχοι των κυμάτων που ταξιδεύουν και μας συνεπαίρνουν σε ταξίδι ηρεμιστικό και θεραπευτικό είναι μόνον ορισμένοι από τους λόγους που η θάλασσα είναι τόσο αγαπητός προορισμός διακοπών και σχόλης.

  • Το μπλε χρώμα

Δεν είναι τυχαίο ότι το μπλε είναι ένα από τα κορυφαία χρώματα που χρησιμοποιούν διακοσμητές και σχεδιαστές εσωτερικών χώρων. Το χρώμα της βαθιάς θάλασσας έχει την ικανότητα να ηρεμεί το ανθρώπινο πνεύμα και να προσφέρει μια αίσθηση ασφάλειας.

  • Τα κύματα

Ο ήχος της θάλασσας είναι εύκολα επεξεργάσιμος από τον ανθρώπινο εγκέφαλο και διευκολύνει την εστίαση. Συγκεκριμένα, ο ήχος των κυμάτων χαλαρώνει τον εγκέφαλό μας και διεγείρει την παραγωγή χημικών ουσιών, όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη, η οξυτοκίνη και οι ενδορφίνες, που είναι γνωστό ότι προωθούν θετικά συναισθήματα, όπως ευχαρίστηση, ευτυχία, ακόμη και αγάπη.

  • Επανασύνδεση με τη Γη

Η αισθητηριακή εμπειρία που προσφέρει το βύθισμα ή ένας περίπατος στην αμμουδιά μας επανασυνδέει με τη Γη και της θεραπευτικές της δυνάμεις. Το επονομαζόμενο grounding λέγεται πως έχει ευεργετικά οφέλη για την ανθρώπινη υγεία. Επιπλέον, εκτός από τη φυσική απολέπιση του δέρματος των ποδιών μας από τους μικροσκοπικούς αμμώδεις κόκκους, πιστεύεται πως το περπάτημα στην παραλία παρέχει περισσότερα οφέλη σε σύγκριση με το περπάτημα σε πιο επίπεδη επιφάνεια. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σας αντισταθμίζει συνεχώς την ανώμαλη επιφάνεια της άμμου, ενεργοποιώντας αποτελεσματικά μηρούς και γλουτιαίους μύες, χωρίς, στην πραγματικότητα, να το συνειδητοποιείτε.

  • Οι θεραπευτικές δυνάμεις του ήλιου

Η βιταμίνη D, επίσης γνωστή ως «η βιταμίνη του ήλιου», ενισχύει τη συνολικη ευεξία και μπορεί επίσης να βοηθήσει στη ρύθμιση της διάθεσης. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με υψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης και άγχους.

  • Οφέλη για τη σωματική υγεία

Το κολύμπι στη θάλασσα παρέχει πλήρη σωματική προπόνηση και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα αμινοξέα – που περιέχονται στο θαλασσινό νερό – έχουν αντιβιοτικές και αντιβακτηριακές δράσεις που προάγουν φυσικά την ανοσία. Επιπλέον, το κολύμπι σε ζεστό θαλασσινό νερό ενεργοποιεί τους θεραπευτικούς μηχανισμούς του σώματος για την καταπολέμηση παθήσεων όπως το άσθμα, η αρθρίτιδα, η βρογχίτιδα και οι φλεγμονώδεις ασθένειες, καθώς και οι συνηθισμένοι πόνοι.

  • Αναπνοή

Όσοι πάσχουν από άσθμα, σοβαρό βήχα και άλλα αναπνευστικά προβλήματα συνίσταται να περνούν χρόνο στην παραλία για να αναπνεύσουν τον καθαρό θαλασσινό αέρα. Επιπλέον, το αλμυρό νερό βοηθά στην εξάλειψη των τοξινών στο σώμα, καθώς και άλλων στοιχείων που μπορεί να προσβάλλουν τους πνεύμονες.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί το μακρύ κι επικίνδυνο ταξίδι ενός άντρα στα άγρια νερά του ωκεανού:

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here