Αθλητισμός Οφέλη Υγεία: Η έντονη προπόνηση μπορεί να μην αυξάνει τις πιθανότητες μακροζωίας [vid]

Δεν χρειάζεται να εξαντληθείτε σε εντατικές προπονήσεις, προκειμένου να επωφεληθείτε από τις ευεργετικές δυνάμεις της άσκησης. Αυτό είναι το εύρημα μια νέας επιστημονικής μελέτης. Πρόκειται μάλιστα για ιδαιτέρως καλά νέα για ορισμένους εξ’ ημών που δυσκολευόμαστε να ακολουθήσουμε εντατικά προγράμματα προπόνησης. Η εν λόγω μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που έκαναν εντατικότερες προπονήσεις δεν έζησαν περισσότερο – κατά μέσο όρο – εν συγκρίσει με άτομα που έκαναν πιο μέτριας έντασης άσκηση.

  • Η μελέτη

Ειδικότερα, οι ερευνητές μελέτησαν μια ομάδα ανθρώπων στη Νορβηγία που συμμετείχαν σε πέντε χρόνια εποπτευόμενης άσκησης. Οι συμμετέχοντες περιελάμβαναν 790 γυναίκες και 777 άνδρες, με μέσο όρο ηλικίας τα 73 έτη. Για τους σκοπούς της μελέτης οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες.

Κάθε ομάδα ακολούθησε τις επίσημες συστάσεις άθλησης. Συγκεκριμένα, αυτές προβλέπουν 30 λεπτά μέτριας άσκησης τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Αλλά επιπλέον, η μια από τις ομάδες συμμετείχε σε δύο εποπτευόμενες εβδομαδιαίες συνεδρίες προπόνησης υψηλής έντασης. Μια δεύτερη ομάδα πρόσθεσε δύο εποπτευόμενες συνεχείς προπονήσεις μέτριας έντασης την εβδομάδα, ενώ και οι τρεις ομάδες συνέχισαν τις προπονήσεις τους για πέντε χρόνια.

  • Τα ευρήματα

Στο τέλος της δοκιμής, το 4,6% των συμμετεχόντων είχε πεθάνει, αλλά δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στα ποσοστά θανάτου μεταξύ της ομάδας που ακολούθησε τις μέτριας έντασης συστάσεις άσκησης και των άλλων δύο ομάδων που ακολούθησαν τα πιο έντονα προγράμματα προπονήσεων. Επιπλέον, όλες οι ομάδες εμφάνισαν παρόμοια επίπεδα καρδιαγγειακών παθήσεων και θανάτων από καρκίνο.

  • Παρ’ όλα αυτά η εντατικότερη άσκηση συνεχίζει να έχει τα πλεονεκτήματά της

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η συμμετοχή σε τακτικές προπονήσεις υψηλής έντασης δεν συνδέεται με σημαντικά οφέλη για την υγεία. Τούτου λεχθέντος, αξίζει να αναφερθεί πως σύμφωνα με τα ευρήματα της εν λόγω μελέτης, οι συμμετέχοντες που ακολουθούσαν τα εντατικότερα προγράμματα προπόνησης είχαν καλύτερα αποτελέσματα σε ορισμένες μετρήσεις ψυχικής υγείας και φυσικής κατάστασης.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν αθλείστε:

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here