Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Μεγάλο Σάββατο 1 Μαΐου

Eορτολόγιο: Μην ξεχάσετε να τους ευχηθείτε – Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Μεγάλο Σάββατο 1 Μαΐου

Σήμερα, Μεγάλο Σάββατο 1 Μαΐου, τιμάται η μνήμη των Προφήτου Ιερεμία, Οσίας Ισιδώρας, Αγίας Ταμάρας και Αγίου Φιλοσόφου.

Έτσι γιορτάζουν όλοι όσοι φέρουν τα ονόματα: Ιερεμίας, Ισιδώρα, Φιλόσοφος, Σοφός, Φιλοσοφία, Ταμάρα.

Προφήτης Ιερεμίας

Ένας από τους τέσσερις μεγάλους προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης, η μνήμη του οποίου τιμάται από τη Χριστιανική Εκκλησία στη 1 Μαΐου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Ιερεμίας.

Ο Ιερεμίας ήταν γιος ιερέα και έζησε στα χρόνια της αιχμαλωσίας των Εβραίων από τους Βαβυλώνιους τον 6ο π.Χ. αιώνα.

Οι Βαβυλώνιοι είχαν καταστρέψει εκ βάθρων την Ιερουσαλήμ και πήραν τους κατοίκους της δούλους στη Βαβυλώνα. Μόνο λίγοι ασθενείς και γέροντες έμειναν μέσα στα ερείπια της Ιερουσαλήμ. Ανάμεσα σ’ αυτούς ήταν και ο Ιερεμίας, που έχει προφητεύσει την καταστροφή της Ιερουσαλήμ και πίστευε ότι η υποταγή των Εβραίων στους Βαβυλωνίους ήταν τιμωρία του Θεού και κατά συνέπεια αναπόφευκτη.

Ο Ιερεμίας πέθανε περί το 570 π.Χ., είτε ως αιχμάλωτος στη Βαβυλώνα, είτε από λιθοβολισμό από αντιδρώντες στο κήρυγμά του.

Η Παλαιά Διαθήκη περιέχει τρία βιβλία, που αποδίδονται στον Ιερεμία:

  • Το Βιβλίο του Ιερεμία. Περιέχει λόγους και διηγήσεις, που αποτελούν το ιστορικό πλαίσιο του προφητικού του κηρύγματος. Το κύριο θέμα του βιβλίου είναι η δίκαιη κρίση του θεού και η ανάγκη μετάνοιας του ανθρώπου.
  • Θρήνοι του Ιερεμία. Το βιβλίο περιέχει πέντε αυτοτελείς ελεγειακές ωδές, με τις οποίες θρηνείται η καταστροφή της Ιερουσαλήμ. Οι θρήνοι του Ιερεμία πήραν το όνομα Ιερεμιάδες. Και από τότε κάθε τέτοιου είδους θρήνος λέγεται Ιερεμιάδα.
  • Επιστολή του Ιερεμίου. Είναι σύντομη και απευθύνεται στους Ιουδαίους αιχμαλώτους για να τους αποτρέψει από την εκτροπή στην ειδωλολατρία και να τους προαναγγείλει ότι η αιχμαλωσία θα είναι μακρά.

Με πληροφορίες από το sansimera.gr

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here