Αυτοφροντίδα διαβήτης: Η σωστή διαχείριση μειώνει την θνητότητα

Οι υπηρεσίες με επίκεντρο τον ασθενή, όπως η εκπαίδευση για διαβήτη, η εκπαίδευση αυτοδιαχείρισης και οι υπηρεσίες πληροφόρησης συμβάλλουν επομένως σε μια πολύτιμη συμβολή στην καλή φροντίδα των ασθενών και πρέπει να συνεχίσουν να επεκτείνονται.

Η υψηλή αυτοδιαχείριση έχει ως αποτέλεσμα την χαμηλή θνησιμότητα

  • Στο 340 συμμετέχοντες στη μελέτη με διαβήτη τύπου 2 ερωτήθηκαν σχετικά με τη συμπεριφορά του ασθενούς τους – π.χ. τακτική παρακολούθηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, έχοντας σχέδιο διατροφής ή εκτέλεση σωματικής άσκησης. Με βάση αυτά τα δεδομένα ορίστηκε ένας δείκτης αυτοδιαχείρισης. Η ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Rolf Holle και τον Michael Laxy συσχετίζει τον δείκτη με τη θνησιμότητα των συμμετεχόντων, οι οποίοι παρακολουθούνταν για μια περίοδο 12 ετών. Η ανάλυση έδειξε ότι ασθενείς με καλή αυτοδιαχείριση του διαβήτη, δηλαδή ασθενείς με υψηλό δείκτη αυτοδιαχείρισης, είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από τους ασθενείς με χαμηλό δείκτη αυτοδιαχείρισης. Αυτή η συσχέτιση υπάρχει ανεξάρτητη από άλλους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη θνησιμότητα, όπως ηλικία, φύλο, συννοσηρότητα ή φαρμακευτική αγωγή.

Είναι σημαντικό ο ασθενείς να έχει ενεργό δράση στην θεραπεία

  • Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι εκτός από τον ιατρό που έδωσε θεραπεία σύμφωνα με τις ιατρικές οδηγίες, η συμπεριφορά του ασθενούς έχει επίσης μεγάλη σημασία για την πορεία της νόσου και για την επιτυχία της διαδικασίας θεραπείας”, δήλωσε ο Holle, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Economic Αξιολόγηση στο IGM. “Οι υπηρεσίες με επίκεντρο τον ασθενή, όπως η εκπαίδευση για τον διαβήτη, η εκπαίδευση αυτοδιαχείρισης και οι υπηρεσίες πληροφόρησης συμβάλλουν επομένως σε πολύτιμο ρόλο στην καλή φροντίδα των ασθενών και πρέπει να συνεχίσουν να επεκτείνονται.

Ακολουθεί βίντεο  για τον διαβήτη

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here