Μαθητές Διατροφή: Υψηλότερες μερίδες φρούτων & λαχανικών συνδέονται με τη βελτίωση της ψυχικής ευημερίας των παιδιών


Μαθητές Διατροφή: Η σχέση μεταξύ διατροφής και ψυχικής υγείας δεν ήταν «πλήρως κατανοητή», έγραψαν οι ερευνητές. Η υψηλότερη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών συνδέθηκε με μεγαλύτερη βαθμολογία ψυχικής ευημερίας μεταξύ των μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο. “Η σχέση διατροφής με την ψυχική υγεία και ευημερία είτε σε παιδιά είτε σε ενήλικες δεν είναι πλήρως κατανοητή, αν και η συνάφεια της ποιότητας της διατροφής με τη σωματική υγεία σε σχέση με τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα των μη μεταδοτικών ασθενειών είναι αποδεδειγμένη”, ανέφεραν συγγραφείς στην ιατρική σχολή Norwich στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMJ Nutrition, Prevention & Health.

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν την Έρευνα για την Υγεία και Ευημερία των Παιδιών και των Νέων των Νόρφολκ που εκδόθηκε το 2017 σε περισσότερα από 50 σχολεία στο Νόρφολκ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένων δεδομένων μεταξύ 7.570 παιδιών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και 1.253 παιδιών δημοτικού.

Οι συγγραφείς της μελέτης βρήκαν μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της διατροφής και της ψυχικής ευημερίας μεταξύ των μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ωστόσο οι αναλύσεις δεν αποκάλυψαν έναν τέτοιο σύνδεσμο μεταξύ των μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, πιθανώς λόγω της μικρότερης κατανόησης των μεγεθών των μερίδων στα αυτοαναφερόμενα δεδομένα.

Τα αποτελέσματα από τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έδειξαν ένα γραμμικό μοτίβο μεταξύ της πρόσληψης φρούτων και λαχανικών και του βαθμού ψυχικής ευεξίας. Πέντε ή περισσότερες μερίδες συσχετίστηκαν με μεγαλύτερη ψυχική ευεξία σε σύγκριση με 3-4 ή 1-2 μερίδες. Το μεγαλύτερο μέγεθος μερίδας (5 ή περισσότερα) συσχετίστηκε με 3,73 αυξημένη βαθμολογία ευεξίας έναντι των παιδιών που ανέφεραν μηδενικές μερίδες. Οι συγγραφείς της μελέτης βρήκαν μια ισχυρή σχέση μεταξύ της διατροφής και της ψυχικής ευεξίας μεταξύ των παιδιών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι συγγραφείς της μελέτης βρήκαν μια ισχυρή σχέση μεταξύ της διατροφής και της ψυχικής ευεξίας μεταξύ των παιδιών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Επιπλέον, τα παιδιά που δεν έτρωγαν πρωινό και τα παιδιά που κατανάλωναν μόνο ένα ενεργειακό ποτό είχαν χαμηλότερη βαθμολογία κατά 2,73 και 3,14 μονάδες, αντίστοιχα. Τα συσκευασμένα μεσημεριανά γεύματα συσχετίστηκαν επίσης με βελτιωμένη ψυχική ευεξία έναντι μη κατανάλωσης καθόλου μεσημεριανού γεύματος.

Οι ερευνητές πρότειναν μια πιθανή βιολογική βάση πίσω από τη σχέση μεταξύ διατροφής και υψηλότερης ψυχικής ευεξίας.

Η διατροφή είναι το κλειδί για την ανάπτυξη, την ανάπτυξη και τον μεταβολισμό των ορμονών, με «άμεσες επιδράσεις σε μια σειρά βιολογικών διεργασιών, συμπεριλαμβανομένων των οξειδωτικών διαδικασιών, της φλεγμονής και της ανοσίας και των μορίων σηματοδότησης του εγκεφάλου», έγραψαν οι συγγραφείς εν μέρει, προσθέτοντας ότι οι ανθυγιεινές δίαιτες προκαλούν φλεγμονή, συχνά υψηλότερη σε ασθενείς που παλεύουν με κατάθλιψη και η ανεπαρκής πρόσληψη «μαγνησίου, φυλλικού οξέος και ψευδαργύρου» έχει συσχετιστεί με κατάθλιψη και η ανεπαρκής πρόσληψη μακράς αλυσίδας ν-3 λιπαρών οξέων με άγχος.

“Οι στρατηγικές δημόσιας υγείας και οι σχολικές πολιτικές θα πρέπει να αναπτυχθούν για να διασφαλιστεί ότι η καλή ποιότητα διατροφής είναι διαθέσιμη σε όλα τα παιδιά πριν και κατά τη διάρκεια του σχολείου, προκειμένου να βελτιστοποιηθεί η ψυχική ευημερία και να ενδυναμωθούν τα παιδιά να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους”, κατέληξαν οι συγγραφείς της μελέτης.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ