Ελέγχεται ο Παπαντωνίου για παθητική δωροδοκία

Δικογραφία που αφορά τον προφυλακισμένο πρώην υπουργό Άμυνας Γιάννο Παπαντωνίου διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Πρόκειται για στοιχεία που αφορούν στην υπόθεση του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων(C4i), καθώς και η κατάθεση του πρώην γεν. γραμματέα Εξοπλισμών Βαγγέλη Βασιλάκου ο οποίος εμπλέκει τον πρώην υπουργό και αναφέρεται και στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο μάρτυρας «Η εκτίμησή μου είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα έχει δωροδοκηθεί ο κ. Παπαντωνίου. Δεν είμαι σε θέση να
γνωρίζω αν ο κ. Σημίτης έχει δωροδοκηθεί για την συγκεκριμένη προμήθεια, αλλά θεωρώ αδύνατον να μην έχει ενημερωθεί για τις παράνομες πληρωμές της σύμβασης C4I από τον Χριστοφοράκο».

Η δικογραφία που αριθμεί δεκάδες χιλιάδες σελίδες περιλαμβάνει καταθέσεις για επαφές του άλλοτε ισχυρού άνδρα της Siemens Hellas Μιχάλη Χριστοφοράκου σε όλες τις φάσεις ανοίγματος και αξιολόγησης των προσφορών.

Πηγές που έχουν γνώση της δικογραφίας αναφέρουν πως σε αυτή περιλαμβάνεται το ημερολόγιο της γραμματέως του κ. Χριστοφοράκου, Αικατερίνης Τσακάλου, ενώ πολλά ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι οι αποφάσεις υπέρ μιας συγκεκριμένης εταιρίας άλλαζαν μετά τα τηλεφωνήματα που γινόντουσαν. Πολύ συχνές, λένε οι ίδιες πληροφορίες, υπήρξαν και οι επικοινωνίες του κ. Χριστοφοράκου με τον κ. Τσουκάτο.

Στη δικογραφία γίνεται επίσης λόγος για τέσσερις υπεράκτιες εταιρείες που χρησιμοποιούνταν για την διακίνηση των χρημάτων.

Η δικογραφία στρέφεται κατά κ. Παπαντωνίου για το αδίκημα της «παθητικής δωροδοκίας κατά μόνας από κοινού, άπαξ και κατ΄ εξακολούθηση, στρεφόμενη κατά του δημοσίου», από την οποία «το όφελος που επεδίωξε και πέτυχε και η ζημιά που προξενήθηκε υπερβαίνει το ποσό των 50 εκατ. δρχ ή 150.000 ευρώ».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here