Ρωσία: Απογοητευμένος απο τις ΗΠΑ ο Ερντογάν στρέφεται στη Μόσχα- Η συνάντηση στο Σότσι


Η περίοδος αυτοαπομόνωσης του προέδρου Πούτιν τελείωσε, καθώς ο  Ρώσος πρόεδρος συναντά τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας. 

Η περίοδος καραντίνας που τηρεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τελείωσε και επίσημα σήμερα, με τον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου να συναντά τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ρώσος πρόεδρος είχε σήμερα κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον Ερντογάν στο θέρετρο Σότσι στην Μαύρη Θάλασσα, με τους δύο ηγέτες να επικεντρώνονται στη Συρία.

H Μόσχα και η Άγκυρα συνεργάζονται με επιτυχία σε πολλά διεθνή θέματα, οπως ειναι η Συρία και η Λιβύη, είπε μεταξύ άλλων ο Πούτιν μετά το πέρας της συνάντησης. «Το ρωσο-τουρκικό σημείο ελέγχου για την εκεχειρία στα σύνορα Αζερμπαΐτζάν-Αρμενίας ειναι πλήρως λειτουργικό» σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος.Η συνεργασία των δύο χωρών πρόσθεσε, εγγυάται τη σταθερότητα.

Ο Πούτιννωρίτερα αυτόν τον μήνα είχε ανακοινώσει ότι θα πρέπει «για λίγες μέρες» να αυτοαπομονωθεί, καθώς δεκάδες άνθρωποι του περιβάλλοντός του αρρώστησαν από COVID-19.

Το θέμα της Κριμαίας δεν τέθηκ στην ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ των δύο ηγετών είχε δηλώσει προηγουμένως ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ

«Όχι, αυτό το θέμα δεν συζητείται συνήθως. Δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε με την τουρκική πλευρά όσον αφορά την Κριμαία. Εξάλλου, ο πρόεδρος έχει καλέσει επανειλημμένα τον κ. Ερντογάν στην Κριμαία για να ρίξει μια ματιά στο τι πραγματικά συμβαίνει εκεί».

Ο Πεσκόφ είπε επίσης οτι οι δύο ηγέτες δεν επρόκειτο να δώσουν συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνάντησης.

Μετά το «μπλόκο» Μπάιντεν, ο Ερντογάν στρέφει το βλέμμα στη Ρωσία

Απογοητευμένος από τις ΗΠΑ,ο Τούρκος πρόεδρος στρέφει το βλέμμα προς τη Ρωσία, σύμφωνα με αναλυτές.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αρνήθηκε να συναντήσει κατ’ιδίαν τον Τούρκο ομόλογό του στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (UNGA), «απογοητευμένος και θυμωμένος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε στους Τούρκους δημοσιογράφους σε συνέντευξή του ότι συνεργάστηκε καλά πολλές φορές με πρώην προέδρους, αλλά όχι με τον Μπάιντεν μέχρι τώρα.

Μια μέρα αργότερα, στις 24 Σεπτεμβρίου, μιλώντας μετά την προσευχή της Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν επέκρινε τον Μπάιντεν για δεύτερη φορά μέσα σε 24 ώρες – λέγοντας ότι ο ίδιος και ο Μπάιντεν δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους σε μια συνάντηση κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη

Ο Ερντογάν κατηγόρησε επίσης τις ΗΠΑ ότι υποστηρίζουν τις «τρομοκρατικές οργανώσεις» αντί να τις μάχονται, αναφερόμενος στην σχέση των ΗΠΑ με τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) – που συνδέονται με το παράνομο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) – στη βόρεια Συρία.

Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία εξακολουθεί να θέλει να αγοράσει δεύτερη παρτίδα πυραυλικών αμυντικών συστημάτων S-400 από τη Ρωσία.

Αμέσως μετά τη δήλωση του Ερντογάν, η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ προειδοποίησε ότι τυχόν νέες αγορές από την Τουρκία θα σήμαιναν νέες κυρώσεις στο πλαίσιο του νόμου για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων(CAATSA), που αποσκοπούν στην αποτροπή των αντιπάλων από εχθρικές ενέργειες.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Ερντογάν επέλεξε να συναντήσει σήμερα τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο θέρετρο του Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα, αναζητώντας στενότερους δεσμούς με τη Μόσχα και επιχειρώντας να στείλει μήνυμα στην Ουάσινγκτον.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ