Σεξ οφέλη ψυχική υγεία: Τα συναισθηματικά οφέλη της ερωτικής δραστηριότητας


Υπάρχουν πολλά οφέλη από το να κάνει κανείς τακτικά σεξ. Ειδικότερα, υψηλότερη συχνότητα σεξουαλικής δραστηριότητας συνδέεται με θετικές φυσιολογικές και συναισθηματικές αλλαγές, όπως χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, μειωμένα επίπεδα άγχους, μεγαλύτερη οικειότητα μεταξύ των συντρόφων, ακόμη και χαμηλότερο ποσοστό διαζυγίων. Είναι ωστόσο σημαντικό να θυμάστε πως δεν υπάρχουν κανόνες αναφορικά με την συχνότητα της σεξουαλικής επαφής που να ταιριάζουν σε όλους. Εάν εσείς και ο/η σύντροφός σας είστε ικανοποιημένοι από κοινού με την υπάρχουσα ερωτική σας ζωή, οι μέσοι όροι ερωτικής συχνότητας δεν έχουν σημασία. Για να μάθετε περισσότερα αναφορικά με τα οφέλη της ερωτικής επαφής, συμπεριλαμβανομένου του αυνανισμού, στην υγεία, μπορείτε να επισκεφτείτε παλιότερο κείμενο μας. Εδώ θα ασχοληθούμε κυρίως με τα συναισθηματικά οφέλη του έρωτα ή της ερωτικής πράξης.

Τα συναισθηματικά οφέλη της ερωτικής δραστηριότητας

Υπάρχουν πολλά συναισθηματικά και ψυχολογικά οφέλη από τον έρωτα. Το σεξ συνδέεται στενά με μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Μερικά από αυτά τα οφέλη περιλαμβάνουν:

  • Καλύτερη εικόνα για τον εαυτό σας: Το σεξ μπορεί να αυξήσει την αυτοεκτίμηση και να μειώσει τα συναισθήματα ανασφάλειας, οδηγώντας σε πιο θετικές αντιλήψεις για τον εαυτό μας.
  • Υψηλότερα ποσοστά ευτυχίας: Σύμφωνα με μελέτη του 2015 που πραγματοποιήθηκε στην Κίνα, το συναινετικό σεξ και η καλύτερη ποιότητα της ερωτικής πράξης αυξάνουν το αίσθημα της ευτυχίαε.
  • Περισσότερο δέσιμο: Χημικές ουσίες του εγκεφάλου απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια του σεξ, συμπεριλαμβανομένων των ενδορφινών, οι οποίες μειώνουν την ευερεθιστότητα και τα συναισθήματα κατάθλιψης. Μια άλλη ορμόνη, η ωκυτοκίνη (το «βάλσαμο της αγκαλιάς») αυξάνεται με τη διέγερση των θηλών και άλλες σεξουαλικές δραστηριότητες.

 

  • Απαλλαγή από το άγχος: Το χρόνιο στρες μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό της συχνότητας του σεξ. Ωστόσο, το σεξ μπορεί να είναι μια αποτελεσματική τεχνική διαχείρισης του άγχους. Το σεξ μειώνει τις ορμόνες απόκρισης στο στρες, όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη, με τα αποτελέσματα να διαρκούν και την επόμενη ημέρα.
  • Βελτιωμένη ποιότητα ύπνου: Οι οργασμοί ενεργοποιούν την απελευθέρωση της ορμόνης προλακτίνης, η οποία σας βοηθά να κάνετε έναν βαθύ και πιοτικότερο ύπνο.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ