Σφαγή σε φυλακή του Ισημερινού: Σε «κατάσταση εξαίρεσης» σε όλο το σωφρονιστικό σύστημα


Ο πρόεδρος του Ισημερινού, ο Γκιγιέρμο Λάσο, κήρυξε το βράδυ της Τετάρτη (29/9) «κατάσταση εξαίρεσης» σε όλες τις φυλακές της χώρας των Άνδεων, την επομένη των συγκρούσεων μεταξύ αντίπαλων συμμοριών στις οποίες σκοτώθηκαν πάνω από 100 έγκλειστοι σε φυλακή σε νοτιοδυτική επαρχία.

«Κηρύσσω κατάσταση εξαίρεσης σε όλο το σωφρονιστικό σύστημα, σε εθνική κλίμακα», γνωστοποίησε ο Λάσο μέσω Twitter, ενώ οι φυλακές του Ισημερινού έχουν μετατραπεί εδώ και μήνες σε θέατρο επαναλαμβανόμενων αναμετρήσεων μεταξύ αντίπαλων συμμοριών που ανταγωνίζονται για τον έλεγχο της διακίνησης των ναρκωτικών.

«Στη Γουαγιακίλ, θα προεδρεύσω σε συνεδρίαση επιτροπής ασφαλείας που επιφορτίστηκε να συντονίσει τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ελεγχθεί η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, εγγυώμενη τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των εμπλεκομένων», εξήγησε.

Οι συγκρούσεις – οι πιο πολύνεκρες φέτος – έγιναν σε μεγάλη φυλακή στη Γουάγιας, την πρωτεύουσα της επαρχίας Γουαγιακίλ, λιμάνι και εμπορικό σταυροδρόμι του νοτιοδυτικού Ισημερινού.

«Πάνω από 100 κρατούμενοι σκοτώθηκαν και 52 τραυματίστηκαν» κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, ανακοίνωσε νωρίτερα η υπηρεσία σωφρονιστικών καταστημάτων του Ισημερινού (SNAI) μέσω Twitter.

Προηγούμενος απολογισμός, που είχε δημοσιοποιηθεί από τον διοικητή της αστυνομίας στη Γουαγιακίλ, τον στρατηγό Φάουστο Μπουενάνο, ο οποίος διευθύνει τις επιχειρήσεις για την ανάκτηση του ελέγχου στην εγκατάσταση, έκανε λόγο για 30 νεκρούς, εκ των οποίων έξι βρέθηκαν αποκεφαλισμένοι.

Σύμφωνα με τον στρατηγό Μπουενάνο, τα θύματα έφεραν τραύματα από «σφαίρες» και από «θραύσματα χειροβομβίδων».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ