Το σχέδιο για να «ζωντανέψουν» οι μάχιμες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. στην Αττική


Τα δύο βασικά προβλήματα που εντόπισε ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, στο πλαίσιο καταπολέμησης της εγκληματικότητας στην Αττική και οι κινήσεις για τις μάχιμες υπηρεσίες και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Στα «βαθιά» θα πέσουν οι αστυνομικοί που θα βγουν από τις αστυνομικές Σχολές, οι οποίοι θα κληθούν να συνδράμουν στην υλοποίηση του σχεδίου του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. για ενίσχυση της αστυνόμευσης σε όλη την Αττική.

Μία από τις πρώτες δηλώσεις του νέου υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, ήταν ότι το 70% της εγκληματικότητας βρίσκεται στην Αττική. Αυτός ήταν και ο λόγος που πρώτο του μέλημα ήταν η ενίσχυση των Αστυνομικών Τμημάτων.

Ο κ. Θεοδωρικάκος διαπίστωσε δύο βασικά προβλήματα. Το πρώτο ήταν η υποστελέχωση Α.Τ. πυκνοκατοικημένων περιοχών με μεγάλες ανάγκες και το δεύτερο η υπο-αστυνόμευση της πόλης κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μάλιστα, σε κάποιες υπηρεσίες η υποστελέχωση σε σχέση με την οργανική δύναμη έφτανε το 60%.

Ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα ήταν το Αστυνομικό Τμήμα της Καλλιθέας, ένα Τμήμα σε μία περιοχή με μεγάλο πληθυσμό και αυξημένες ανάγκες. Το συγκεκριμένο Τμήμα ενισχύεται από τη Δευτέρα με 25 αστυνομικούς, ενώ το Παλαιό Φάληρο με 20.

Επίσης, στους δρόμους της Αθήνας θα κυκλοφορούν από την 1η Νοεμβρίου 100 επιπλέον περιπολικά. Τα οχήματα αυτά θα ξεκινούν υπηρεσία στις 12.00 τα μεσάνυχτα και θα ολοκληρώνουν την περιπολία στις 6.00 το πρωί.

«Αυτή τη στιγμή στην Αττική περιπολούν μετά τα μεσάνυχτα 60 περιπολικά. Όταν τα 60 γίνουν 160, αντιλαμβάνεστε ότι θα αναβαθμιστεί σημαντικά η επιχειρησιακή λειτουργία του Σώματος το διάστημα μέχρι τις 6.00 το πρωί», σημειώνει αρμόδια πηγή.

Τα Αστυνομικά Τμήματα της Αττικής θα ενισχυθούν με 1026 αστυνομικούς, εκ των οποίων οι 306 είναι απόφοιτοι των Αστυνομικών Σχολών και 720 δόκιμοι.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, από τους 1.026 αστυνομικούς οι 300 θα ενισχύσουν τα Τμήματα του κέντρου της Αθήνας. Όσον αφορά στην περαιτέρω ενίσχυση των μάχιμων υπηρεσιών, στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σημειώνουν, ότι μεγαλύτερα περιθώρια αξιοποίησης προσωπικού θα υπάρξουν όταν ολοκληρωθεί το σχέδιο ψηφιοποίησης μίας σειράς διαδικασιών με τις οποίες είναι επιφορτισμένο το Σώμα. Μετά την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθεί προσωπικό, που θα διατεθεί σε μάχιμες υπηρεσίες.

Μέχρι σήμερα η ΕΛ.ΑΣ. είναι αρμόδια για διαδικασίες όπως η βεβαίωση γνησίου υπογραφής, επίδοσή δικογραφιών κ.ο.κ. Τα σχέδια για ψηφιοποίηση είχαν ξεκινήσει πριν από περίπου δύο χρόνια, ωστόσο, λόγω της πανδημίας οι διαδικασίες «πάγωσαν».

Πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. είναι η απελευθέρωση της Αστυνομίας από τα λεγόμενα «πάρεργα». Ο ψηφιακός μετασχηματισμός γίνεται σε συνεργασία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ