Τσελέντης για σεισμό στην Κρήτη: Ήταν σαν μια γροθιά που βύθισε τη γη προς τα κάτω


Σεισμός Κρήτη: Μέχρι τώρα έχουν καταγράψει 240 μετασεισμούς, στην περιοχή Αρκαλοχωρίου Κρήτης, σύμφωνα με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτο

Ανάρτηση για την περιοχή του Αρκαλοχωρίου Κρήτης, κοντά στην οποία σημειώθηκε ο ισχυρός σεισμός των 5,8 Ρίχτερ το πρωί της Δευτέρας έκανε χθες το βράδυ ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, με αφορμή τους μετασεισμούς που έχουν σημειωθεί έως σήμερα.

Ο Άκης Τσελέντης στην ανάρτησή του έκανε λόγο για 240 μετασεισμούς μετά τον κύριο σεισμό, ενώ περιγράφει αναλυτικά τα όσα έγιναν στην περιοχή, «ήταν σα να χτυπήθηκε με μία μπουνιά από πάνω και να βυθίστηκε προς τα κάτω», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ανάρτηση Τσελέντη

Μέχρι τώρα έχουμε καταγράψει 240 μετασεισμούς μετά τον κύριο σεισμό και παρατηρούμε όπως φαίνεται από την εικόνα ότι τα υπόκεντρα τους είναι στη πλειονότητα τους στα πρώτα 20 km από την επιφάνεια κάτω από το Αρκαλοχώρι. Στην εικόνα παρουσιάζω και τον μεγάλο μετασεισμό 5,3 όπως και τον κύριο σεισμό 5,8.

Στο δεύτερο διάγραμμα παρουσιάζω περιγραφικά το τι έγινε στην περιοχή: ήταν σα να χτυπήθηκε με μία μπουνιά από πάνω και να βυθίστηκε προς τα κάτω (το γκρι κομμάτι) κατά 14 περίπου cm.

Έτσι εξηγούνται οι υπερβολικά πολλές οι ζημιές και οι μεγάλοι αισθητικότητα των μετασεισμών στους κατοίκους.

Το Γεωδυναμικό τοποθέτησε τέσσερους επιπλέον σεισμογράφους γύρω από τα Αρκαλοχώρι συνδεδεμένους σε πραγματικό χρόνο με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο όπου όλα τα δεδομένα αναλύονται άμεσα.

Ακατάλληλα τα 772 από τα 995 σπίτια που έχουν ελεγχθεί

Συνεχίζονται οι έλεγχοι και οι αυτοψίες από μηχανικούς του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και Δημόσια κτίρια των πληγεισών περιοχών στους Δήμους Μίνωα – Πεδιάδας, Αρχάνων – Αστερουσίων, Ηρακλείου, Μαλεβιζίου και Οροπεδίου Λασιθίου.

Στις πληγείσες περιοχές, από τις πρώτες ώρες του καταστροφικού σεισμού, βρίσκεται κλιμάκιο μηχανικών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, το οποίο σήμερα ενισχύθηκε και αποτελείται από 80 μηχανικούς, οι οποίοι κάνουν αποτίμηση των ζημιών στα πληγέντα κτίρια (κατοικίες, δημόσια κτήρια, σχολικές μονάδες, κέντρα υγείας).

Έως το τέλος της σημερινής ημέρας έχουν διεξαχθεί αυτοψίες σε 1.199 κτίρια:

  • Από αυτές 995 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 772 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες.
  • Επίσης, έχουν ελεγχθεί 45 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλοι είναι οι 36.
  • Όσον αφορά τους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτίρια «κίτρινα» έχουν χαρακτηριστεί τα 46 από τις 85 αυτοψίες, ενώ σε 74 άλλα κτίρια (αποθήκες, στάβλους) τα 71 κρίθηκαν μη κατοικήσιμα.
  • Έχουν γίνει έλεγχοι σε 18 σχολικές μονάδες, εκ των οποίων 12 κρίθηκαν κατάλληλες προς χρήση και 6 ακατάλληλες. Επίσης, έγινε αυτοψία και στο Κέντρο Υγείας στο Οροπέδιο Λασιθίου, το οποίο κρίθηκε κατάλληλο προς χρήση.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ