Ηλικία Εγκεφάλου: Το πώς αισθάνεστε για την ηλικία σας επηρεάζει την ταχύτητα γήρανσης του εγκεφάλου [vid]

Τα άτομα που αισθάνονται νεότερα από την πραγματική τους ηλικία μπορεί επίσης να έχουν εγκεφάλους που γερνούν πιο αργά, σύμφωνα με μια μικρή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Διαδίκτυο στις 7 Ιουνίου του έτους 2018 και ειδικότερα στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Aging Neuroscience.

Η μελέτη και τα επιστημονικά ευρήματα

Οι επιστήμονες εξέτασαν τους εγκεφάλους 68 υγιών ενηλίκων, με ηλικίες που κυμαίνονταν από τα 59 έως τα 84 έτη, με σκοπό να μετρήσουν τον όγκο της γκρίζας ύλης σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου. Σημειώνουμε ότι, η γκρίζα ύλη είναι μια ουσία του εγκεφάλου που αποτελείται από νευρωνικούς νευράξονες και διευκολύνει την επικοινωνία των νευρώνων.

Αφού οι συμμετέχοντες εξετάστηκαν, τους ζητήθηκε να απαντήσουν σε ερωτήσεις προκειμένου να προσδιορίσουν πως οι ίδιοι αισθάνονταν για την ηλικία τους – εάν, δηλαδή, αισθάνονταν μεγαλύτεροι ή νεότεροι από όσο πραγματικά ήταν – και, ακολούθως, μέτρησαν τις γνωστικές τους ικανότητες και τις αντιλήψεις τους για τη συνολική υγεία.

Οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα της έρευνας με τις εξετάσεις του εγκεφάλου. Διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που αισθάνονταν νεότεροι από την ηλικία τους σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία στις εξετάσεις μνήμης, αντιλαμβάνονταν εαυτούς ως υγιείς και είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης. Οι άνθρωποι σε αυτήν την ομάδα είχαν επίσης περισσότερη γκρίζα ύλη σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου. Φαινόμενο που αποτελεί ένα πρότυπο χαρακτηριστικό των νεότερων εγκεφάλων.

Ενώ απαιτείται περισσότερη έρευνα για να εξηγηθεί ο συσχετισμός, οι ερευνητές εικάζουν ότι τα άτομα που βλέπουν τον εαυτό τους ως νεότερα είναι πιθανότερο να ακολουθήσουν έναν πιο ενεργό τρόπο ζωής σε σύγκριση με εκείνους που αισθάνονται μεγαλύτεροι και αυτό μπορεί να επηρεάσει τον όγκο της γκρίζας ύλης του εγκεφάλου.

 

Σύνθεση και λειτουργία της γκρίζας ύλης

Η γκρίζα ύλη του εγκεφάλου αποτελείται από νευρώνες, νευρογλοιακά κύτταρα, νευροπίλη και λεπτά τριχοειδή. Εν αντιθέση με την δημοφιλέστερη αντίληψη, δεν έχει γκρι χρώμα, αλλά καφετί, περιτριγυρισμένο από λευκή ύλη (ίνες μυελίνης). Η γκρίζα ύλη καθορίζει τις μυϊκές κινήσεις, την αισθητηριακή αντίληψη (οπτική, ακουστική, απτική), τις γνωστικές λειτουργίες (μνήμη, προσοχή, σκέψη), την λεκτική επικοινωνία και την συναισθηματική-αισθητηριακή απόκριση.

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here