Νέα Μελέτη: Η πρωτεΐνη ακίδων της Covid παίζει βασικό ρόλο στην ασθένεια

Νέα Μελέτη: Οι διακριτές πρωτεΐνες «spike» του ιού SARS-COV-2 είναι γνωστό ότι μολύνουν τον ξενιστή του με την προσκόλληση σε υγιή κύτταρα, ωστόσο, μια σημαντική νέα μελέτη δείχνει ότι παίζουν επίσης βασικό ρόλο στην ίδια την ασθένεια.   Οι ερευνητές του Salk συνεργάστηκαν με επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων συγγραφέων Jiao Zhang και του συν-ανώτερου συγγραφέα John Shyy, μεταξύ άλλων. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 31 Μαρτίου 2021, στο περιοδικό Έρευνα Κυκλοφορίας Circulation Research, δείχνοντας πώς η ακίδα πρωτεΐνη βλάπτει τα κύτταρα – επιβεβαιώνοντας ότι η COVID-19 είναι κυρίως αγγειακή νόσος.

Τους τελευταίους 16 μήνες, οι γιατροί έχουν δει μια τεράστια σειρά φαινομενικά μη συνδεδεμένων επιπλοκών σε άτομα που έχουν μολυνθεί με COVID-19. Οι Economic Times αναφέρουν ότι αυτή η νέα μελέτη μπορεί να ανοίξει την πόρτα για νέα έρευνα για πιο αποτελεσματικές θεραπείες.

«Πολλοί άνθρωποι το θεωρούν ως αναπνευστική ασθένεια, αλλά είναι πραγματικά αγγειακή ασθένεια», δήλωσε ο Uri Manor, Επίκουρος Ερευνητής Καθηγητής στο Ινστιτούτο Salk στην Καλιφόρνια. «Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί μερικοί άνθρωποι έχουν εγκεφαλικά επεισόδια και γιατί μερικοί άνθρωποι έχουν προβλήματα σε άλλα μέρη του σώματος. Η ομοιότητα μεταξύ τους είναι ότι όλα έχουν αγγειακές βάσεις », πρόσθεσε ο Manor.

Τα ευρήματα δεν αποτελούν εντελώς έκπληξη επειδή υπήρξε μια αυξανόμενη συναίνεση ότι ο κορωνοϊός επηρεάζει κάπως το αγγειακό σύστημα, αλλά πώς το έκανε αυτό δεν ήταν πλήρως κατανοητό. Ωστόσο, το έγγραφο παρέχει σαφή επιβεβαίωση και λεπτομερή εξήγηση του μηχανισμού μέσω του οποίου η πρωτεΐνη βλάπτει τα αγγειακά κύτταρα για πρώτη φορά.

Βασικά, η μελέτη δείχνει τον ρόλο που διαδραματίζει η ακίδα πρωτεΐνη στην καταστροφή των αγγειακών ενδοθηλιακών κυττάρων. Για να δείξουν πώς λειτούργησε αυτό, οι ερευνητές δημιούργησαν έναν «ψευδοϊό» που περιβάλλεται από κλασική κορώνα SARS-CoV-2 από πρωτεΐνες ακίδων, αλλά δεν περιείχε πραγματικό ιό.

Ο ψευδοϊός χορηγήθηκε ενδοτραχειακά σε ζωικά μοντέλα, με έκθεση με αποτέλεσμα βλάβη στους πνεύμονες και τις αρτηρίες. Αυτό απέδειξε ότι η πρωτεΐνη ακίδα μόνο ήταν αρκετή για να προκαλέσει ασθένεια. Τα δείγματα ιστών έδειξαν φλεγμονή σε ενδοθηλιακά κύτταρα που καλύπτουν τα τοιχώματα της πνευμονικής αρτηρίας, αναφέρει η SciTech Daily Στη συνέχεια, οι επιστήμονες επανέλαβαν τη μελέτη στο εργαστήριο, εκθέτοντας υγιή ενδοθηλιακά κύτταρα (τα οποία ευθυγραμμίζουν τις αρτηρίες) στην ακίδα της πρωτεΐνης. Αυτό έδειξε ότι «η ακίδα πρωτεΐνη έβλαψε τα κύτταρα δεσμεύοντας το ACE2.

Αυτή η δέσμευση διέκοψε τη μοριακή σηματοδότηση του ACE2 στα μιτοχόνδρια (οργανίδια που παράγουν ενέργεια για τα κύτταρα), προκαλώντας τα μιτοχόνδρια να καταστραφούν και να κατακερματιστούν », σύμφωνα με τη μελέτη. “Εάν αφαιρέσετε τις δυνατότητες αναπαραγωγής του ιού, εξακολουθεί να έχει σημαντική επιβλαβή επίδραση στα αγγειακά κύτταρα, απλά λόγω της ικανότητάς του να συνδέεται με αυτόν τον υποδοχέα ACE2, τον υποδοχέα πρωτεΐνης S, τώρα διάσημο χάρη στην COVID”, εξηγεί ο Manor .

“Περαιτέρω μελέτες με μεταλλαγμένες ακίδες πρωτεΐνες θα παρέχουν επίσης νέα εικόνα για τη μολυσματικότητα και τη σοβαρότητα των μεταλλαγμένων ιών SARS CoV-2.”

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here