Πανεπιστήμιο Οξφόρδης & Imperial College: Διαρκής αντίκτυπος στον εγκέφαλο ακόμη και από την ηπιότερη covid-19


Πανεπιστήμιο Οξφόρδης & Imperial College: Η απεικόνιση του εγκεφάλου αποκάλυψε διαφορές στο πάχος της φαιάς ουσίας Ποιες περιπτώσεις COVID-19 θα μπορούσαν επίσης να αφήσουν μόνιμο αντίκτυπο στον ανθρώπινο εγκέφαλο, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη. Τον Αύγουστο, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στην Αγγλία και το Imperial College του Λονδίνου έγραψαν ότι η απεικόνιση εγκεφάλου από τη βρετανική Biobank – συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων από περισσότερα από 40.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο, που χρονολογούνται από το 2014 – έδειξε διαφορές στο πάχος της φαιάς ουσίας μεταξύ αυτών, που είχαν μολυνθεί από την COVID-19 και όσων δεν είχαν μολυνθεί.

Η ομάδα είπε ότι χρησιμοποιώντας τόσο υποθετικές όσο και διερευνητικές προσεγγίσεις, με ψευδή ανακάλυψη πολλαπλής διόρθωσης σύγκρισης, είχαν εντοπίσει αντίστοιχα 68 και 67 σημαντικές διαχρονικές επιδράσεις που σχετίζονται με τη μόλυνση SARS-CoV-2 στον εγκέφαλο. Στην ομάδα COVID-19, ο ιστός της γκρίζας ύλης μειώθηκε στους μετωπικούς και κροταφικούς λοβούς και στον γενικό πληθυσμό οι αλλαγές στον όγκο της φαιάς ουσίας ήταν μεγαλύτερες από τις κανονικές στους 401 που είχαν μολυνθεί.

Τα αποτελέσματα για εκείνους που είχαν ασθένεια αρκετά σοβαρή για να νοσηλευτούν ήταν τα ίδια με εκείνα που είχαν βιώσει πιο ήπια λοίμωξη, με σημαντική μείωση του πάχους της φαιάς ουσίας και στις δύο περιπτώσεις. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες που είχαν μολυνθεί με SARS-CoV-2 παρουσίασαν επίσης μεγαλύτερη γνωστική πτώση κατά τη διάρκεια των δοκιμών και ήταν πιο αργές στην επεξεργασία πληροφοριών σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν προσβληθεί από τον ιό-μια ομάδα ελέγχου 384 ατόμων.

Οι ερευνητές ταίριαξαν τις ομάδες με βάση την ηλικία, το φύλο, την ημερομηνία έναρξης των δοκιμών και τον τόπο μελέτης, καθώς και άλλους κοινούς παράγοντες κινδύνου για ασθένειες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους και μια προειδοποίηση λέει ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για την καθοδήγηση της κλινικής πρακτικής.

Ενώ είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των αλλαγών που σχετίζονται με τον κορωνοϊό, αυτά τα ευρήματα έχουν εγείρει ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις του στις βιολογικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της γήρανσης.

Σε μια πρόσφατη μελέτη από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), ο Οργανισμός διαπίστωσε ότι οι ενήλικες που είχαν COVID-19 θα μπορούσαν να έχουν άλλα διαρκή προβλήματα υγείας όπως κόπωση, απώλεια όσφρησης ή γεύσης και δύσπνοια.

Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν ένα μήνα ή περισσότερο, προειδοποίησαν τα CDC και περιελάμβαναν γνωστική δυσλειτουργία με τη μορφή λήθης, απώλεια μνήμης ή «ομίχλης του εγκεφάλου».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ