Σεξουαλική υγεία Άγχος: Οι επιπτώσεις του άγχους στην ερωτική σας ζωή


Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους το άγχος μπορεί να παρέμβει μεταξύ εσού και του / της συντρόφου σου,  τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά. Όπως γνωρίζουμε, τα κοινά συμπτώματα άγχους, όπως ο πανικός, ο φόβος, η ανησυχία, η δύσπνοια, οι τεταμένοι μύες, ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός και η εφίδρωση, μεταξύ άλλων, καθιστούν δύσκολο να παραμείνουμε ήρεμοι στη στιγμή, πόσο μάλλον όταν είμαστε ευάλωτοι και εκτεθειμένοι σε έναν άλλον άνθρωπο. «Η πράξη οικειότητας αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς σας, προκαλεί βαρύτερη αναπνοή και σας κάνει να ιδρώνετε», σύμφωνα με το Κέντρο Θεραπείας του Άγχους και των Διαταραχών της διάθεσης – The Center for Treatment of Anxiety and Mood Disorders. «Αυτές οι σωματικές αντιδράσεις ομοιάζουν με τις φυσικές αποκρίσεις «μάχης ή φυγής» που βιώνουν οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού, τόσο πολύ ώστε ορισμένα άτομα θα καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες για να τις αποφύγουν».

Αυτό έχει συναισθηματικό αντίκτυπο – την επιθυμία να αποφευχθεί εντελώς η επαφή – και επίσης επιδρά σε επίπεδο λειτουργικό, στο βαθμό που πολλά από τα συμπτώματα άγχους έχουν και σωματικές παρενέργειες που καθιστούν το σεξ δύσκολο. «Όταν βιώνουμε άγχος, το αίμα ρέει μακριά από τα άκρα και τα γεννητικά μας όργανα για να προστατεύσει τα ζωτικά μας όργανα. Χρειαζόμαστε αυτή τη ροή αίματος», λέει η Marissa Nelson, πιστοποιημένη θεραπεύτρια του σεξ και ιδρύτρια της IntimacyMoons Retreats. «Όταν φοβόμαστε και αναμένουμε το άγχος, περιορίζουμε το σώμα μας και σφίγγουμε τους μύες. Ένα σφιχτό πυελικό έδαφος μπορεί να προκαλέσει πρόωρη εκσπερμάτιση ή κολπίτιδα, για παράδειγμα, όπου οι κολπικοί μύες θα συστέλλονται με τέτοιο τρόπο ώστε να καθίσταται δύσκολη η διείσδυση».

Την ίδια ώρα, το άγχος μπορεί επίσης να κάνει το σεξ συναισθηματικά δύσκολο γιατί είναι πιο πιθανό να ανησυχούμε ή να έχουμε εμμονικές σκέψεις για την εμφάνισή μας, την απόδοσή μας ή οποιονδήποτε άλλο αριθμό παραγόντων που μπορεί να μειώνουν τη σεξουαλική μας επιθυμία πριν καν ξυπνήσει. «Οι άνθρωποι που υποφέρουν ήδη από άγχος μπορεί να επιλέξουν να απέχουν από τις σεξουαλικές επαφές, ώστε να μην χρειάζεται να προσθέσουν περισσότερους φόβους στην υπάρχουσα λίστα ανησυχιών τους», σύμφωνα με το Κέντρο Θεραπείας του Άγχους και των Διαταραχών της διάθεσης. «Η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει ανησυχίες για την ελκυστικότητά τους, την ικανότητά τους να αποδόσουν ή μπορεί να αυξήσει τα αισθήματα ντροπής ή ενοχής».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ