Διάψευση από Νίκο Αναστασιάδη για εμπλοκή του στα Pandora Papers


Ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, διαψεύδει την όποια εμπλοκή του στα Pandora Papers.

H εφημερίδα Guardian υποστηρίζει ότι υπάρχει απόρρητη έκθεση σύμφωνα με την οποία ο Ρώσος ολιγάρχης Λεονίντ Λεμπέντεφ με την βοήθεια του δικηγορικού γραφείου «Νίκος Αναστασιάδης» απέκρυψε την σχέση ιδιοκτησίας με τέσσερις offshore εταιρείες.

Ειδικότερα, η βρετανική εφημερίδα φιλοξενεί καταγγελία της εταιρείας Alcogal, η οποία ισχυρίζεται ότι το δικηγορικό γραφείο «Νίκος Αναστασιάδης» εμφάνιζε ως ιδιοκτήτες των τεσσάρων εταιρειών υπαλλήλους του γραφείου, ενώ ο πραγματικός ιδιοκτήτης είναι Λεονίντ Λεμπέντεφ. Τα παραπλανητικά στοιχεία, φαίνεται να είχαν κατατεθεί στις αρχές των Βρετανικών Παρθένων Νήσων στις 8 Ιουνίου 2015.

Σημειώνεται ότι ο Λεονίντ Λεμπέντεφ εγκατέλειψε την Ρωσία το 2015 κατηγορούμενος για φοροδιαφυγή, κάτι που ο ίδιος αρνείται. Έκτοτε δραστηριοποιείται ως παραγωγός ταινιών στο Χολιγουντ.

Η απάντηση του δικηγορικού γραφείου

Το δικηγορικό γραφείο «Νίκος Αναστασιάδης» σε δήλωση του στην Guardian και το BBC, αρνήθηκε κατηγορηματικά την κατάθεση παραπλανητικών στοιχείων, σημειώνοντας παράλληλα πως ο Νίκος Αναστασιάδης έχει μεταβιβάσει το 2013 με την εκλογή του στην προεδρία της Δημοκρατίας, τις μετοχές του και δεν ασχολείται με τις εργασίες του γραφείου, από το 1997 όταν ανέλαβε την ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Το δικηγορικό γραφείο επικαλούμενο το δικηγορικό απόρρητο δεν θέλησε αναφέρει ποιος είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης των εταιρειών λέγοντας πως οι υπάλληλοι του, ενεργούσαν ως εκπρόσωποι του πραγματικού ιδιοκτήτη.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε δήλωσή του στην Guardian, είπε πως δεν έχει καμία γνώση και δεν θα ήταν σε θέση να απαντήσει για καταγγελίες που αφορούν το πρώην δικηγορικό του γραφείο. O Κύπριος Πρόεδρος παραδέχθηκε ότι είχε «εγκάρδια» προσωπική σχέση με τον Λεμπέντεφ, και είχε χρησιμοποιήσει μάλιστα το προσωπικό του αεροπλάνο το 2013 για ένα ταξίδι στην Γαλλία όπου συναντήθηκε ε τον Φρανσουά Ολάντ.

Κατά την Guardian, ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης μπορεί να κληθεί να εξηγήσει γιατί μια δικηγορική εταιρεία που ίδρυσε, κατηγορήθηκε ότι έκρυβε τα περιουσιακά στοιχεία ενός αμφιλεγόμενου Ρώσου δισεκατομμυριούχου πίσω από ψεύτικους ιδιοκτήτες εταιρειών. Η εταιρεία αρνείται οποιαδήποτε παράβαση, ενώ ο Κύπριος πρόεδρος λέει ότι έπαψε να έχει ενεργό ρόλο στις υποθέσεις της αφού έγινε αρχηγός της αντιπολίτευσης το 1997.

Τα στοιχεία για τις τέσσερις εταιρείες προέκυψαν από την διαρροή των Pandora Papers.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ